NOVOSTI, HANOVER

Proslava hramovne slave u Hanoveru

U četvrtu nedelju po Vaskrsenju Hristovom kada se čita odeljak iz jevanđelja o Raslabljenom ( Jov. zač. 14. gl. 5. st 1-16), Crkva Božija se ove godine seća događaja spaljivanja moštiju Sv. Save, zaštitnika i pokrovitelja hrama u Hanoveru.

Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački uz sasluživanje protonamesnika Aleksandra Perkovića i đakona Slavka Bosančića. Svetu Liturgiju obogatile su svojim pojanjem Jelena Agbaba i Snežana Nešić. Prisutstvo naroda nije bilo u onom broju kao ranijih godina, zbog mera predostrožnosti koje su preduzete, a koje su izazvane epidemijom, ali time radost proslave nije bila umanjena.

Svake godine, 10. maja, Srpska pravoslavna crkva molitveno se seća i obeležava dan spaljivanja moštiju Svetog Save Srpskog. 1594. godine na beogradskom brdu Vračar, turski vojskovođa Sinan-paša surovo kažnjava Srbe. Te godine banatski Srbi su podigli ustanak protiv turske vlasti. Ikona srpskog velikana nošena je na zastavama. Kao kazna za ovu bunu u krvi ugašenoj, Sinan-paša naredio je da se mošti najvećeg srpskog svetitelja donesu iz manastira Mileševa, gde su bile više od 350 godina, i spale. To je trebalo da uništi veliki kult velikog sveca u narodu, a sa njime i sve nade za oslobađanju od Osmanlija. Prema istoričarima, mošti Svetog Save bili su „izvor srpskog državnog legititimiteta“ i „simbol srpske tradicije o državnoj nezavisnosti“. Kako beleže savremenici, ovaj zločinački čin bio je propraćen nevremenom, gradom i olujom. Pepeo prosvetitelja srpskog bio razasut na sve strane.

I gde god je trunka pepela mu pala, tu je nova ljubav k rodu zasijala!

Jovan Jovanović Zmaj

Vest preuzeta sa sajta CO Hanover:
https://orthodoxekirche.com/