EPISKOP GRIGORIJE, KELN, NOVOSTI

Proslava hramovne slave Vozdviženje Časnog Krsta u Kelnu

Svečanost povodom odlaska u starosnu penziju protojereja-stavrofora Neđe Janjića, započela je duhovnom tribinom, na kojoj su svedoci života i truda prota Neđe, gospoda arhijereji, braća saslužitelji, smireni igumani, opisali svoja iskustva i svedočanstva o proti, nastavljena je centralnim događajem Svetom Liturgijom, u nedelju, 1.10.2023. godine.

Liturgijsko sabranje za crkvu Hristovu predstavlja krunu naše vere, nade i ljubavi, prema Bogu i bližnjima, a ako osim tih razloga imamo i naročite druge, slavu hrama i svečanost odlaska u penziju našeg duhovnog oca, učitelja, vernog pastira, najbližeg prijatelja naših duša, onda je i atmosfera svečanija, toplija i čini sve prisutne posebno radosnima i počastvovanima.

Svetom arhijerejskom Liturgijom predstojao je Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, uz sasluženje nadležnog Episkopa diseldorfskog i nemačkog gospodina Grigorija, visokoprepodobnog igumana Stefana nastojatelja manastira Velika Remeta, i velikog broja visokoprečasnih i prečasnih jereja iz naše Eparhije i otadžbine. 

Bogosluženje koje služi dvadesetak sveštenoslužitelja uz maestralno pojanje obnovljenog hora našeg svetog hrama, jednoglasno i svečano izgovaranje Simvola vere svih prisutnih, bilo je najlepše što je moglo da isprati našega prota Neđu  u zasluženu penziju. Njegova mirovina nikako nije i prestanak njegovog svešteničkog služenja, jer, kako je Mitropolit Joanikije mudro primetio, tek sada sa iskustvom i duhovnom snagom koju je sabrao služeći 44 godine pred svetim oltarom, tek sada dolazi vreme u kome će biti od neizmerne koristi svojoj svetoj crkvi, Arhijereju i braći sveštenicima.

Pouku i tumačenje jevanđeljskih perikopa, proizneo je njegovo Preosveštenstvo gospodin Grigorije, nakon čega je usledilo pričešće vernih a zatim i osvećenje slavskih znamenja. 

Nakon trpeze Gospodnje proslava je nastavljena za trpezom ljubavi koju su pripremili Crkvena opština Keln sa ovogodišnjim kumovima Denisom i Kerstin Baloia iz Kelna, koje će u naredoj godinu na mestu kumova zameniti Dragan i Dragana Lukić,takođe iz Kelna.

Osim praznične trpeze pripremljen je i veoma lep i bogat program. Čuli smo mnoge lepe besede, svedočili predaji poklona koji su članovi Odbora Crkvene opštine predali prota Neđi i protinici Alki.

Atmosferu su ulepšale narodne igre koje je izveo dečiji folklorni ansambl „Radost“ iz Leverkuzena, a kao šlag na tortu došle su i gusle, narodne pesme, zdravice.

Radost i veselje, uz molitvu i trpezu učinile su od ovogodišnje proslave hramovne slave jedan istorijski događaj i nezapamćen oproštaj od administrativnih nadležnosti jednog smirenog sveštenika, čiji će dalji trud i rad na njivi Gospodnjoj zasigurno, sa svim do sada učinjenim, biti tema ozbiljnih istraživanja, proučavanja, ali i svedočanstvo i uteha svima onima koji u malodušnosti uzdišu za nekakvim davnim vremenima koja su mogla biti ko zna kako i koliko lepša, da ako sa verom, ljubavlju, u smirenju predamo svoj život Gospodu, ako po rečima besede Vladike Grigorija prigrlimo svoju muku i patnju, tada se Sila Božija u nama javlja kao nepobediva i svemoćna.

Zahvaljujemo se od sveg srca našim arhijerejima i sveštenoslužiteljima, dragim gostima, koji su svojim prisustvom uveličali našu radost. Blagodarimo svima koji su svojim trudom učinili da proslava, svečani program, slavska trpeza objave ljubav i gostoprimstvo koje se po blagoslovu prota Mladena Janjića, naročito čuva i gaji u našoj zajednici.

Zahvaljujemo se i svima vernima koji su svojom molitvom i učešćem u događajima pokazali i posvedočili snagu koju ima naša zajednica kada se okupi oko Boga i svojih sveštenika.

Našem prota Neđi i protinici Alki želimo da se ispune milošću božijom sve one lepe želje izražene u besedama, pozdravima, čestitkama i zdravicama, na mnogaja i blagaja ljeta.

Zahvalni parohijani kelnske Parohije