ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ, МИНХЕН, НОВОСТИ

Прослава и литургијско сабрање поводом прославе јубилеја – 75 година постојања Црквене општине Минхен

Претходног викенда, 4. и 5. јуна, Црквена општина Минхен свечано је прославила своју славу и велики јубилеј – 75 година постојања.  

Програм прославе укључивао је свечану вечерњу службу и академију, а врхунио је недељним литургијским сабрањем.

Поред тога, за заинтересоване суседе и сав верни народ организовани су дани отворених врата, у оквиру којих је свима омогућено упознавање са историјом црквене општине и славско послужење.

У оквиру свих споменутих догађања, ЦО Минхен почаствована је присуством угледних гостију, представника градских и покрајинских институција, других цркава у Немачкој, али и наше цркве из матице. Међу њима се посебно истичу кардинал Рајнхард Маркс и регионални бискуп Кристиан Коп, као представници највећих немачких цркава, који су присутне поздравили речима братске и комшијске подршке, истакавши значај међусобне сарадње за опстанак и успех мисије целокупног хришћанства у Немачкој и Европи.

Програм свечане академије, поред парохијског хора и певнице узвеличали су реномирани музички уметници из Минхена и околине, које све међусобно повезује српско порекло и/или везаност за минхенску парохију. По академији организован је свечани коктел, а након Литургије и славски ручак за све присутне.

Литургијским сабрањем предстојао је Његово Преосвештенство, Епископ браничевски Игнатије, уз саслуживање Епископа диселдорфског Григорија и хумског Јована. У току литургије, старешина ЦО Минхен, јереј Бојан Симић, произведен је од стране Епископа Григорија у чин протопрезвитера.

Бесједа епископа Игњатија