NOVOSTI, HIMELSTIR

Proslava lekarske slave u manastiru Himelstiru

Manastir Himelstir, 17. novembra 2018.

17. novembra 2018. godine srpsko lekarsko društvo iz Nemačke svečano je proslavilo svoju slavu, Svete besrebrenike Kozmu i Damjana, u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru. Ove godine obeležava se četrdesetogodišnjica od osnivanja društva, koje je daleke 1978. godine osnovano kao „Ljubitelji srpske kulture“. Prva slava je proslavljena u domu osnivača ovoga društva dr. Slobodana i Slavke Teodorović u Retenu pored Hanovera, a sve ostale slave proslavljene su u manastiru u Himelstiru, kao i ove godine.
Proslava je počela večernjim bogosluženjem, koje je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Gospodina Grigorija Episkopa Dizeldorfskog i Nemačkog, služio protonamesnik Aleksandar Perković paroh kaselski. Nakon večernje službe i sečenja slavskog kolača, koje je ove godine pripremio domaćin ovogodišnjeg sabranja dr. Đorđe Marković iz Darmštata sa porodicom, otac Aleksandar je pročitao poslanicu Episkopa Grigorija koju je uputio lekarima:
„Dragi prijatelji, gospodo lekari, raduje me što ste se danas okupili da proslavite svetu braću Kozmu i Damjana, dva divna hrišćanska velikana, besrebrne lekare i svetle uzore vašega esnafa. Čini me posebno radosnim saznanje da vaše udruženje, osnovano još u vreme episkopa Lavrentija, nije prekinulo sada već dugu tradiciju sabiranja na ovaj praznik. Mnogi od osnivača udruženja danas nisu više među nama, ali danas su tu njihova deca i neke nove generacije lekara. Divno je što ova plemenita tradicija ostaje neprekinutom. Moju radost zbog toga što se u ljubavi sabirate donekle umanjuje jedino činjenica da danas nisam u mogućnosti da budem sa vama.
Lekarska služba je posebno uzvišena zbog činjenice da prema ljudskoj boli ne ostaje ravnodušna. U tome leži njena bliskost sa onim što je činio Gospod Isus Hristos, lekar duša i tela naših, koji, kako nam pokazuje pregršt jevanđeoskih primera, nemoći bolnih isceljuje. Otuda je služba lekarska, zbog empatije prema bolnima i nemoćnima, ujedno i duboko hrišćanska. Svedoci smo vremena kada naši lekari i drugi medicinski radnici više nego ikada ranije dolaze u Nemačku. Osećam zato pastirsku potrebu da vam
preporučim da vaša okupljanja budu što češća, i da se prošire i na druga mesta, za šta ćete imati podršku i blagoslov Crkve.
Sa nadom da ćemo se na nekom od tih susreta u što skorijem roku zajedno okupiti, od srca želim svim članovima lekarskog udruženja srećnu i blagoslovenu slavu.“
Slavlje je nastavljeno u manastirskoj sali uz bogatu trpezu i prigodnu muziku za koju se pobrinuo domaćin Đorđe i predsednik lekarskog društva dr. Milan Stanković iz Koburga.
Kao nikad do sada, primetno je bilo i prisustvo mladih lekara, stomatologa, i medicinskih radnika koji su u poslednjih dve tri godine stigli u Nemačku.
Ono što je posebno zavredilo pažnju svih prisutnih, bilo je prisustvo lekara koji su osnovali ovo društvo, pored doktorke Slavke Teodorović tu je bio i dr. Dušan Dragojević, kao i prof. dr. Pavle Stanković, koji su bili prisutni i na toj prvoj slavi daleke 1978. godine.