ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Прослава празника Божића у Диселдорфу

На празник Рођења Христа Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светога Саве у Диселдорфу служио је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован уз саслужење свештенства и верног народа. Празник Рођења Христовог додатно је увеличан доласком нових чланова у Православну Цркву, па су тако на малом входу миропозана три нова члана: Karin Kardas, Marie Christin Stefanović, Bruno Miguel Barbosa Ribeiro.

Празничну беседу одржао је Владика Јован.

Беседа:

За Бога не постоји ништа важније и веће од човека. Бог је постао човек да би човека узвисио на божанско достојанство. То је достојанство које нам се дарује Христовим рођењем које данас прослављамо. Иако смо у различитим животним добима и ми имамо прилику да се поново родимо са новорођеним Христом кроз његов благодатни дар љубави. Ако то искрено желимо Христос ће постати наш нови почетак. Он се поистовећује са свима који се рађају, који се радују, који изобилују али и са свима онима, то не смемо заборавити, који страдају, који су исцрпљени, који оскудевају, који су из било ког разлога одбачени и понижени. У којој год се ситуацији човек налази, суштина његовог бића је упућеност на другог. Бог нас је благословио упућеношћу једних на драге. То није просто једна од мисли или израза. То је најзначајнија чињеница! То је чињеница коју искуствују свети кроз векове али и сви људи који знају да је љубав јача од смрти! Љубав је залог вечног живота и васкрсења у Христу! Зато је за нас изузетна радост када се нашој светој цркви као богочовечанској тајни љубави придружују нови чланови који су за нас божији благодатни дар. У име наше свете цркве, свих верника наше заједнице у нашу заједницу желим добродошлицу: Karin Kardas, Marie Christin Stefanović, Bruno Miguel Barbosa Ribeirou.

Ова црква и ова заједница су од данас ваш дом. Желим вам да се овде увек осећате као у свом дому. Овде имамо разлога да се увек осећамо боље него у свом дому јер смо овде у дому нашег небеског оца.

Молим се Богомладенцу Христу да у наша срца излије љубав и дарове мира, слоге, пријатељства, праштања, отворености једних за друге и свега онога чега сами себе и једни друге лишавамо услед наше огреховљене дезоријентисаности.

Мир Божији, Христос се роди!

Ваистину се роди Христос!