VIKARNI EPISKOP JOVAN, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Proslava Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika

Na praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika Svetom Liturgijom načalstvovao je Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje Mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija, Gospode Episkopa: Diseldorfsko-njemačkog Grigorija, Budimljansko-nikšićkog Metodija, Humskog Jovana i domaćina Episkopa Zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i sveštenstva i sveštenomonaštva.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC ustanovljen je jedinstven dan proslavljanja Svetih prebilovačkih i svih hercegovačkih mučenika. Prvo proslavljanje svih hercegovačkih mučenika počelo je u navečerje praznika Večernjim bogosluženjem, a nastavljeno liturgijskim sabranjem na sam dan praznika. Nakon Liturgije predstavljena je izložba „Prebilovci“ autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića, a potom je uslijedila trpeza ljubavi.

Besjedeći po Jevanđelju Mitropolit Joanikije uporedio je stradanje Svetih mučenika sa Golgotom, pojasnivši da su oni kroz mučeništvo, vjeru i stradanje za Hrista postali učesnici vječne i netruležne slave Božije. Podsjećajući na tragičnu istoriju mučenika čije mošti su slično Savinim moštima pretrpile spaljivanje Mitropolit je naglasio da prebilovački hram svjedoči vjeru u Vaskrsenje Hristovo, pojasnivši da je Hristovo Vaskrsenje i naše vaskrsenje, Njegova pobjeda nad smrću i naša pobjeda nad smrću, jer nas je Hristos učinio pričasnicima svoje pobjede nad smrću i svoje vječne Slave. Današnje sabranje budi osjećaj časti i povlaštenosti jer svi sabrani postaju učesnici u Službi Slave Božije koja obuhvata nebo i zemlju, a sa golgotskog prebilovačkog mjesta ponijeće radost Vaskrsenja kao pri cjelivanju Groba Hristovog.

Po Otpustu sabranim vjernicima obratio se Mitropolit Hrizostom poželivši da nas sveti mučenici pred Gospodom prepoznaju kao svoje, pomenuvši da ih se danas ne sjećamo kao stradalnika već kao mučenika pribrojanih saboru Svetih Pravoslavne crkve. Mitropolit je istakao da je današnji Sabor povod za radost i znak pobjede koju su mučenici primili svojim stradanjem. Sjećajući se stradanja posvjedočenih širom Hercegovine, Mitropolit je poželio da Bog podari obnovljenje rekavši da je čovjek pozvan na život budući da ispunjavajući zapovjest o rađanju čovjek obnavlja lik Božiji.

Nakon Mitoropolita Hrizostoma, sabranima se obratio Vladika Dimitrije zahvalivši se arhijerejima i vjernicima na dolasku u Prebilovce i citirajući crkvene himne u kojima se pjeva da je mjesto Golgote postalo raj poželio da molitvama svih svetih i Prebilovci postanu mjesto utjehe i jačanja u vjeri.

Izvor: Eparhija ZHiP