VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Proslava Svetoga Save u Diseldorfu

U subotu, 29. januara 2022. godine u prostorijama Eparhijskog centra proslavljena je slava Sabornog hrama u Diseldorfu. Proslava je počela Svetom arhijerejskom Liturgijom koju su služili: Episkop Diseldorfa i Njemačke g. Grigorije, vikarni Episkop humski g, Jovan, protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, jerej Aleksandar Sekulić i đakon Aleksandar Debeljak. 
 
Pristunom narodu obratio se Episkop Grigorije:
 
,,Danas slavimo Svetoga Savu, prvog srpskog Arhiepiskopa koji je najzaslužniji što mi postojimo kao pravoslavni hrišćanski narod. Na kraju Svetoga Jevanđelja čuli smo da je rečeno nešto što je Sveti Sava dobro znao a to je da će na kraju biti jedno stado i jedan pastir i da će svaki dobar pastir privoditi ljude ne sebi nego Velikom i Jedinom Pastiru Dobrom, Gospodu Isusu Hristu. Svaki dobar pastir zna, kao što je znao Sveti Sava, da je Jedini Sveti Hristos Gospod i da će On biti Pastir i Arhijerej Carstva Nebeskog. Zagledanost u buduće Carstvo Nebesko jeste ona mjera koja određuje dubinu i širinu našeg hrišćanskog postojanja. Daj Bože, da se od Svetoga Save naučimo da gledamo tako daleko. Bez obzira na tolike godine koje su prošle mi vidimo kako Sveti Sava i dalje živi, dok sa druge strane možemo da vidimo kako mi, usljed naše zaslijepljenosti ponekad i ne živimo. Da nam Gospod kroz Svetoga Savu daruje život i da nam daruje da se zagledamo tamo gdje prebiva jedan Svet Gospod Isus Hristos, u Carstvo Njegovo. Amin, Bože daj!
 
Po završetku bogosluženja u sali Eparhijskog centra Episkop Grigorije osvetio je slavska znamenja koja su pripremili ovogodišnji domaćini slave Ivan i Aleksandra Đorđević.
 
Nakon pjevanja Svetosavske himne slovo u čast velikom Svetitelju održao je starješina hrama vikarni Episkop humski g. Jovan: 
 
,,Sve duhovne i kulturne vrednosti koje živimo izatkane su od neprebrojivih,  najraznovrsnijih niti koje su povezane sa svim ljudima i narodima sveta. Svi zajedno u međusobnoj ljubavi izobražavamo lik Bogočoveka Hrista kao najuniverzalnijeg čoveka koji nas oslobađa za neprolaznu ljubav. Onaj koji ljubi druge ljude  osveštava i ovekovečuje i sva sredstva i načine kojima ostvaruje odnose sa drugim ljudima. I što je neka ličnost osveštana božanskom ljubavlju svestranija, to su aspekti komunikacije koji se kroz tu ličnost osveštavaju sveobuhvatniji. Najsveobuhvatnije svete ličnosti su paradigma hristolikosti  i zalog osveštanja manjih ili većih društvenih zajednica. Takve ličnosti su kao aktuelizacija svetotajinstva Hristovog u određenom narodu odnosno na određenom jeziku najpotpuniji i najuniverzalniji izraz kolektivnog identiteta odnosno kolektivne kulture i duhovnosti. Najsveobuhvatnija i najohristovljenija ličnost u našem narodu je sveti Sava, prvi Arhiepiskop i prosvetitelj Srba. Naše sabiranje danas na ovom svetom mestu, u hramu posvećenom Svetom Savi i u svetosavskom domu je svedočanstvo hristočežnjive ljubavi svetoga Save koji nas vekovima privodi Hristu koji osveštava sve autentične izraze naše kulture. 
Svetosavska ljubav danas ne bi imala svoj izraz na ovom mestu da se svi vi koji ste se danas sabrali u svetom hramu i u ovom našem svetosavskom domu niste odazvali na ovu gozbu sveštene ljubavi koja je svoj izraz našla u vašem trudu i zalaganju kao i u trudu i zalaganju mnogih koji danas iz različitih razloga nisu sa nama…”
 
Kulturno-umjetnički program upotpunile su brojne recitacije mališana kao i splet igara KUD-a Moravac iz Diseldorfa koji već više od jedne decenije vode umjetnički koreografi Pavle i Sandra Aničić. 
 
U ostatku večeri sve prisutne zabavljao je orkestar Dušana Jovanovića iz Berlina.