KELN, NOVOSTI

Proslava Svetoga Save u Kelnu

U nedelju 26. januara 2020. godine u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu služena je Sveta Liturgija kojom je načalstvovao protonamesnik Mladen Janjić uz sasluženje protojereja-stavrofora Neđe Janjića. Liturgijskim sabranjem tog dana proslavljen je prvi Arhiepiskop i prosvetitelj srpski, Sveti Sava. U toku Svete Liturgije sva prisutna deca i veliki broj parohijana su se pričestili. U nastavku je obavljeno osvećenje slavskog kolača i žita, koje su ove godine pripremile kume slave gospođe Stoja Simić i Katarina Petković. Po blagoslovu nadležnih sveštenika gospodin Velibor Vukšić je proizneo Svetosavsku besedu .

Dečija pozorišna sekcija parohije kelnske pripremila je za ovu priliku kratku predstavu o liku i delu Svetog Save pod nazivom, ,,Uzmi sve što ti Bog pruža”. Svetosavski program upotpunjen je brojnim dečijim recitalima, a sva deca su nagrađena svetosavskim paketićima. Ovom prilikom još jednom je obznanjen parohijskoj zajednici pobednik bogojavljenskog plivanja za časni krst, gospodin Duško Grijaković, koji je pokazao osvojeni časni krst i primio kao nagradu Sveto Pismo. Posebnu pažnju svih prisutnih izazvali su darovi sportskih klubova iz otadžbine, Crvene Zvezde i Partizana, parohiji kelnskoj i Pravoslavnoj omladinskoj zajednici u Kelnu. Ova sportska udruženja su, kako je otac Mladen saopštio, poslala na dar sportske dresove potpisane od strane svih igrača, kao podršku za dosadašnji rad sa omladinom i dela milosrđa, koja nisu ostala nezapažena u otadžbini. Crkvena uprava je donela odluku da se uramljeni dresovi postave na aukciju, kako bi priloženim novcem mogli biti finansirani sledeći projekti sa decom i omladinom u parohiji kelnskoj. Učešće u Svetosavskoj akademiji ovekovečeno je zajedničkom fotografijom svih učesnika zajedno sa nadležnim sveštenicima, ocem Neđom i ocem Mladenom.

U salama duhovnog centra bila je pripremljena trpeza ljubavi u vidu svetosavskog ručka. Zajedničarenje je nastavljeno do kasnih popodnevih časova.