NOVOSTI, FILINGEN

Proslava Svetoga  Save u Parohiji švarcvaldskoj

Povodom praznika našeg prvog prosvetitelja, učitelja i Arhiepiskopa Svetog Save, 27. januara 2023. godine, u prepodnevnim satima odslužena je Sveta Liturgija a istoga dana uveče, u sali Svetosavskoga doma, posle osvećenja slavskih obeležja, održana je Svetosavska duhovna akademija.

Sutradan, 28. januara 2023. g. u Singenu, u jednom od filijalnih hramova posvećenom Svetom Savi, proslavljena je hramovna i školska slava uz bogat kulturno-umetnički program. Slavska znamenja i bogatu slavsku trpezu pripremili su ove godine kumovi i domaćini porodica Knežević iz Singena.  

I treći dan, u nedelju, na Časne verige Svetog apostola Petra, u hramu Svetog apostola Luke u Albštatu, nastavljeno je sa  svetosavskim slavljem koje je počelo večernjom službom koju su služili sveštenici, protojerej-stavrofor Milenko Marković, protojerej Bratislav Božović i protođakon Saša Ristov iz bregalničke Eparhije. U crkvenoj sali, posle osvećenja slavskih obeležja i održane Svetosavske akademije, ovogodišnji domaćini i kumovi slave, porodica Stevanović iz Albštata, pripremili su bogatu slavsku trpezu.

Sva tri dana, pesmom i igrom posebno su ulepšala deca Srpske dopunske škole koju vodi G-đa Biljana Anđelković i deca folklornih ansambala iz Filingena i Blubmerga.

Kupovinu svetosavskih paketića u Filingenu, svojim dobrovoljnim prilogom pomogli su kumovi slave, porodica Dimić, Bukvić, Vukotić i Marković, a u Albštatu SKD „Nikola Tesla“.

Iz crkvenoopštinske kancelarije