НОВОСТИ, ШТУТГАРТ

Прослављен Свети Сава у Штутгарту

У недељу 33. по Духовима, у Црквеној општини Штутгарт, свечано је прослављен празник првог српског просветитеља, Светог Саве. Литургијским сабрањем, у храму Сабора Срба Светитеља, началствовао је протојереј Станко Ракић уз саслужење протонамесника Миленка Бакмаза и ђакона Бојана Јарића.

Надахнутом беседом, сабраним верницима обратио се отац Станко, који је истакао да је Свети Сава био и остао највећи рођени од мајке Српкиње, икада. Беседник је нагласио да је Свети Сава сав свој труд уложио у просветитељство и да је за данашње генерације јако битно да се што квалитетније образују јер у корену сваког зла стоји незнање. Стога се дешава да ,,незнање и религија уводе човека у тероризам, незнање и снага у тиранију, незнање и новац у корупцију а незнање и сиромаштво у криминал“.

После литургијског славља, прослављање овог великог угодника је настављено у градској сали, уз богату славску трпезу. Славска знамења је освештао и славски колач пререзао отац Станко Ракић. Ову прилику је искористио да се захвали овогодишњим домаћинима славе, продицама Драге Ристића, Драгише Стојковић и Предрага Сенића.