NOVOSTI, ŠTUTGART

Proslavljen Sveti Sava u Štutgartu

U nedelju 33. po Duhovima, u Crkvenoj opštini Štutgart, svečano je proslavljen praznik prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save. Liturgijskim sabranjem, u hramu Sabora Srba Svetitelja, načalstvovao je protojerej Stanko Rakić uz sasluženje protonamesnika Milenka Bakmaza i đakona Bojana Jarića.

Nadahnutom besedom, sabranim vernicima obratio se otac Stanko, koji je istakao da je Sveti Sava bio i ostao najveći rođeni od majke Srpkinje, ikada. Besednik je naglasio da je Sveti Sava sav svoj trud uložio u prosvetiteljstvo i da je za današnje generacije jako bitno da se što kvalitetnije obrazuju jer u korenu svakog zla stoji neznanje. Stoga se dešava da ,,neznanje i religija uvode čoveka u terorizam, neznanje i snaga u tiraniju, neznanje i novac u korupciju a neznanje i siromaštvo u kriminal“.

Posle liturgijskog slavlja, proslavljanje ovog velikog ugodnika je nastavljeno u gradskoj sali, uz bogatu slavsku trpezu. Slavska znamenja je osveštao i slavski kolač prerezao otac Stanko Rakić. Ovu priliku je iskoristio da se zahvali ovogodišnjim domaćinima slave, prodicama Drage Ristića, Dragiše Stojković i Predraga Senića.