EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI, HAMBURG

Proslavljena hramovna slava u Hamburgu – Besjeda Episkopa Grigorija

U nedjelju, 21. novembra 2021. godine proslavljena je slava hamburškog hrama Sveti arhangel Mihailo. Svetu Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diselodrfa i Nemačke G. Grigorije uz sasluženje sveštenika hrama: protojereja Siniše Vujasinovića, protonamjesnika Alekse Milinkovića, jereja Milutina Marića i đakona Dejana Ristića.

Besjedu na nedjeljno i prazničo Jevanđelje proiznio je Vladika Grigorije.

Srećna vama slava Sveti arhangel Mihailo i sve sile bestjelesne i nebeske koje danas slavimo, srećna slava svima koji slave svoju krsnu slavu na današnji dan, dan svijetlog i svetog praznika! Čuli ste, braćo i sestre, Sveto Jevanđelja koja smo danas pročitali. U prvom Jevanđelju kaže Gospod svojim učenicima: ,,Vidjeh Satanu kako pade sa neba… ali se ne radujte što vam se duhovi pokoravaju, nego se radujte što su imena vaša napisana na nebesima“. A u drugom Jevanđelju čitamo kako bijaše neki bogat čovjek i kako pred njegovim vratim bijaše ubogi i bolesni Lazar, kome su psi lizali rane i na taj način tješili smanjujući bol od rana njegovih. Priča dalje, kao što znate, kaže kako umrije bogataš i na onom svijetu iz daljine vidjevši Lazara u naručju Avraama, zamoli velikog praoca da se Lazar dotakne bar njegovog jezika koji je gorio od nemoći i kazne te da upozori njegovu braću da ne budu i ne skončaju kao on. Otac Avraam njemu ukazuje na riječi Pisma koje kaže da svi imaju Mojsija i proroke i ako njih ne poslušaju, neće povjerovati ni ako neko iz mrtvih ustane i pred njih stane. I prvo i drugo Jevanđelje, draga braćo i sestre, nas uče da treba da budemo kao Sveti arhangel Mihailo koga danas slavimo. On je ostao da služi i stoji pred Gospodom i da boravi u naručju Božijem i kada je Satana, nekada anđeo Svetlonosac, odstupio od Boga i pao sa neba…

Nedavno sam naišao na intervju jednog čudesnog umjetnika i muzičara, on se zvao Bob Marli, živio je na Jamajci i bio rastafarijanac. Novinar ga je pitao da li je tačno da je u svojoj karijeri zaradio milione na šta mu je Bob odgovorio da ne zna jer nikada se tim nije bavio. Na pitanje da li je bogat čovjek on je odgovorio tražeći pojašnjenje šta se pod riječju bogatstvo podrazumjeva, novinar mu je rekao da misli na materijalno bogatstvo jer je on ličnost svjetske slave, održao je mnoge turneje, prodao mnogo ploča, Bob je rekao da mu to ništa ne znači. Na kraju ga je novinar pitao – šta je za vas bogatstvo? Pjevač je odgovorio: Jedino bogatstvo za mene je život vječni. Ovaj dobri čovjek je svjesno ili nesvjesno izrekao ono što piše u današnjem Jevanđelju, radost svih nas je što su imena naša upisana na nebesima, u umu Božijem. Upisano je ime svakog čovjeka koji je hodao i koji će hodati ovom zemljom ma ko god on po boji kože, po vjeri i nacionalnosti bio. Braćo i sestre, kakvi god da smo mi, polazim od sebe, mi danas treba da budemo radosni i svjesni toga da su naša imena upisana na nebesima i ni sa čim drugim u ovom svijetu ne treba da se ponosimo i ničemu drugom da se radujemo, to je radosna riječ Pisma.

Mi koji Heruvime tajno izobražavamo i životvornoj Trojici trisvetu pjesmu pjevamo, svaku sada životnu brigu ostavimo. Ova pjesma je povezana sa onim u šta mi vjerujemo i što želimo da budemo u knjizi života vječnoga. Zbog toga imamo samo jednu brigu, a to je da budemo s Bogom, u Bogu i pred Bogom. Niko nas ne uči tome bolje od Svetoga arhangela Mihaila, koji neprestano stoji u trepetu, u slavi, u sili, u svetlosti pred Bogom. Zato slavimo Svetoga arhangela i sve sile bestjelesne i nebeske koje tako čine. A mi na Svetoj božanskoj Liturgiji izobražavamo služenje bestjelesnih sila nebeskih i Životvornoj Trojici pjevamo kao što smo pjevali tokom ove službe. Isto kao što su nam sasluživali ovi divni Božiji ljudi koji su obdareni darom sluha i glasa, ovaj hor, koji je ukrasio službu, kao anđeli koji neprestano pjevaju – Svet, Svet, Svet Gospod Savaot. I mi smo danas izobražavajući anđele stajali i služili pred Bogom zajedno sa silama nebeskim nevidljivo prisutnim. U Pismu se kaže da je Bog učinio čovjeka većim od anđela, jer Bog je postao čovjek a nije postao anđeo. Zato je danas tako čudesna slava, braćo i sestre, koja nam otkriva da smo i mi toliko važni Bogu. Toliko smo Njemu važni da je postao jedan od nas, da se razapeo za nas, da je umro za nas, da je vaskrsao zbog nas i da će opet doći radi nas i radi našega spasenja. Kakva čudesna slava, kakva čudesna milost Božija. Da nam Bog daruje sve to i da nam bude onako kako nam je zapovijedio u ovoj pjesmi. Kada izobražavamo heruvime, serafime i sve sile bestjelesne, da svaku životnu brigu ostavimo, jer će se Gospod postarati, kako kaže Sveto Pismo u priči o Avraamu i Isaku. Još jednom, srećna slava svima koji danas slave, a mi koji smo u ovoj crkvi takođe danas slavimo. Zahvalan sam Bogu i svima vama na ovoj božanskoj službi. Vidim da ste narod koji se istinski Bogu moli, koji Boga voli i koji se Boga boji ili koji Bogu žudi. Takođe sam zahvalan našim sveštenicima, koji se trude, koji služe, koji se mole i koji ukrašavaju zajedno sa svima vama ovaj božanski dom. Srećan i blagosloven napredak u službi našim Radoslavu i Milenku, koji su danas postali ipođakoni, i da služe sa vjerom, ljubavlju i strahom Božijim. Naročito sam zahvalan svima vama koji ste doveli svoju dječicu, oni nikada neće zaboraviti ovaj dan i ovu službu, nikada neće zaboraviti kada ih roditelji vode na službu, jedino što će zaboraviti je kada ih roditelji grde, jer su oni milostivi i dobri i po tome su najsličniji anđelima Božijim.

Neka ste blagosloveni, braćo i sestre, danas i u sve dane vašeg života, na svakom koraku neka vas prati Božiji blagoslov i da znate da ste pozvani da budete veći od anđela. Amin, Bože daj!