NOVOSTI, HAMBURG

Proslavljena hramovna slava u Hamburgu

U nedelju dvadeset i treću po Duhovima, na dan proslavljanja Svetoga Stefana Dečanskog, parohija hamburška proslavila je svoju hramovnu slavu, sabor Svetoga arhangela Mihaila. Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Jovan Marić paroh vupertalski u penziji uz sasluženje hamburških sveštenika protojereja Siniše Vujasinovića, protonamesnika Alekse Milinkovića i jereja Milutina Marića.

Nadahnutom prazničnom besedom prota Jovan je izložio evanđelsko začalo o isterivanju zlih Duhova u zemlji gadarinskoj i naglasio tragediju ljudskog roda, koji umesto da se raduje isceljenju i spasenju čovekovom, negoduje zbog uginulog krda svinja i moli Hrista da napusti njihovu zemlju.

Po zaamvonoj molitvi blagosloveni su i prelomljeni slavki kolač i žito sa ovogodišnjim kumovima gospodinom Milošem Miljevićem i gospođom Milimirkom Buhom, koju sa pravom zovu „Majka snaga“ jer je majka udovica osmoro dece i zajedno sa svojom decom učestvuje u celokupnom životu hamburške parohije i šire. Parohijskoj slavi prisustvovali su po već ustaljeno lepoj tradiciji i predstavnici države Srbije, generalni konzul u Hamburgu gospođa Nataša Rašević i vicekonzul gospođa Lidija Ivanović, kao i stari prijatelj hamburške parohije monsinjor Vilm Sanders, dugogodišnji rimokatolički sveštenik i osnivač rimokatoličko-pravoslavnog udruženja „Filokesnija“.

Nakon Svete Liturgije nastavljena je proslava u sali crkvenog centra, gde su vredne ruke iz Kola srpskih sestara i Crkvenog odbora na čelu sa gospodinom Rankom Veselinovićem pripremile slavski ručak za sve prisutne parohijane i goste.