NOVOSTI, ŠTUTGART

Proslavljena hramovna slava u Štutgartu

U nedelju 14. po Duhovima, na praznik Svetih i Pravednih Joakima i Ane, 22. septembra 2019. proslavljena je hramovna slava Sabora Srba svetitelja u Štutgartu.

U navečerje praznika služeno je praznično večernje bogosluženje sa petohlebnicom. Večernje bogosluženje je služio protojerej Stanko Rakić paroh štutgartski.

Liturgijskim sabranjem je načalstvovao nekadašnji paroh ove crkvene opštine a sadašnji paroh minhenski i starešina hrama u Minhenu protojerej Predrag Gajić. Ocu Predragu su sasluživali jeromonah Stefan (Jugović) iz Minhena, protonamesnik Željko Vidaković iz Baden Badena, te bratstvo štutgartskog hrama. Na kraju službe, čestitajući slavu, otac Predrag je proizneo prigodnu besedu.

Slavska svečanost je nastavljena blagosiljanjem slavskih znamenja, rezanjem slavskog kolača i izborom domaćina slave za narednu godinu.  Domaćini naredne slave su porodice Danijela Ninkovića, Milosava Jovanovića i Dragiše Stojkovića.

U nastavku slavlja je upriličen kulturno-umetnički program te svečani slavski ručak za sve vernike i zvanice, među kojima treba istaći predstavnike diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Štutgartu.