KELN, NOVOSTI

Proslavljena slava kapele ,,Sveti Arsenije Sremac“, Omladinske zajednice Parohije kelnske i dodela ordena svešteniku Neđi Janjiću

Proslava velikog među Svetima, Arsenija Sremca, otpočela je služenjem svečane praznične večernje službe, u subotu 12.11.2022. u kojoj su učestvovali dragi gosti, visokoprečasni sveštenici i đakoni iz otadžbine, i iz naše Eparhije, uz prisustvo vernih.

U 22. Nedelju po Pedesetnici, nastavljeno je liturgijsko proslavljanje naše slave uz radost Vaskrsenja Hristovog, koje proslavljamo svake nedelje, tako se sećajući onoga što nam dolazi večnog carstva Božijeg, ka kome nas Sv. Arsenije privodi.

Svetom Liturgijom načalstvovao je visokoprečasni protojerej-stavrofor Neđo Janjić, Arhijerejski zamenik i paroh kelnski, uz sasluživanje visokoprečasnih: protojereja-stavrofora Danila Radmilovića, Arhijerejskog namesnika za Severnu i Rajnu Vestfaliju, protojereja-stavrofora Slobodana Radojčića iz Surčina, protojereja-stavrofora Arsenija Arsenijevića iz Beograda, i prečasnih: protojereja Marka Mirkovića iz Čačka, protojereja Mladena Janjića, paroha kelnskog, i đakona Nenada Jovanovića iz Beograda, uz molitveno prisustvo sveštenika Trajčeta Grozdanova, paroha Makedonske pravoslavne parohije u Kelnu i u prisustvu velikog broja vernog naroda.

Proslavu je naročito ulepšalo i prisustvo delegacije fondacije „Vožd Đorđe Stratimirović“ i Centra za razvoj Šajkaške, ispred koje je gospodin profesor Ivan Stratimirović uručio visoko odlikovanje Orden “ Krst Vožda Đorđa Stratimirovića “ protojerju-stavroforu Neđi Janjiću, za izuzetne doprinose u očuvanju Srpske kulture, nacionalnog identiteta, organizacije Srpske zajednice u dijaspori i obavljanju svešteničke dužnosti, kroz dugi niz godina.

Tom prilikom izgovorene su besede, pozdravi i čestitke koje su samo delimično uspele da opišu podvig za koji naš dragi otac, pastir, prota, dostojno prima i ovo odlikovanje nakon što je već odlikovan i od strane SPC visokim odlikovanjima, što sve ukupno zaslužuje svaku čast, pohvalu i radost da imamo takvog sveštenika koga sam Bog među nama proslavlja za njegovo požrtvovanje i trud.

Radost se sa trpeze Gospodnje nastavila i na slavsku trpezu, koja je poslužena svim prisutnima, na čemu blagodarimo Bogu i svima koji doprinose da se od slave do slave projavljujemo kao zajednica u kojoj je Hristos na prvom mestu a zatim i sve ostalo na svom mestu. 

U parohijskom domu gde smo ugostili drage goste i visoke zvanice, priređen je program koji sadržinom, smislom i načinom izvođenja možemo nazvati pravom duhovnom akademijom. 

Besede, čestitke, nacionalne i narodno crkvene pesme, operske arije i guslanje dovele su atmosferu do potpune pobede ljubavi koja je preispunila srca svih prisutnih.

Hvala Bogu na takvoj blagodati, hvala našem Svetom Arseniju na svemu što je izmolio od Gospoda za nas, pa nas svojim zastupničkim molitvama ujedinjuje u ljubavi koju, njime učeni, sa svima delimo. 

Hvala sveštenstvu i dragim gostima koji su svojim prisustvom i učešćem kao biseri ukrasili venac slave naše kapele. 

Hvala i svima onima koji na bilo koji način učestvuju u životu naše zajednice u ovom gradu,gde se na pravi način svedoči Srpska kultura, hrišćanska vrlina i bratoljublje.

Sveštenik Mladen Janjić