DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Proslavljeni Božić i Badnji dan širom Eparhije diseldorfske i Nemačke

Širom Eparhije diseldorfske i Nemačke svečano su proslavljeni Božić i Badnji dan. U nastavku donosimo kratke priloge iz pojedinačnih crkvenih opština.

Diseldorf:

Liturgiju na Badnji dan, kao i večernju službu pred nalaganje badnjaka služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Grigorije, uz sasluživanje dragog gosta protosinđela Jovana Stanojevića i diseldorfskih sveštenika protojereja Danila Radmilovića i Neđeljka Đokića. Vladika Grigorije služio je i prvu božićnu liturgiju u ponoć, zajedno sa o. Jovanom i o. Danilom, dok je o. Neđeljko služio jutarnju liturgiju. Svi događaji protekli su u radosnoj, prazničnoj, atmosferi uz prisustvo velikog broja vernog naroda, a ulepšani su pevničkim pojanjem pod vođstvom dr Pavla Aničića.

Frankfurt:

Uz prisustvo velikog broja vjernog naroda u hramovima Vaskrsenja Gospodnjeg i Sv. Apostola Luke proslavljen je praznik Rođenja Hristovog. Svečano i dostojanstveno je bilo u gradu Frankfurtu. Prvi put su novine Frankfurter Rundšau napravile izvještaj o Božićnoj službi u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.  http://www.fr.de/frankfurt/orthodoxe-weihnachten-endlich-weihnachten-a-1649175

U hramu Sv. Apostola Luke u Frankfurtu služena je sv. Liturgija na Badnji dan. Badnje veče je okupilo veliki broj parohijana. U prepunom hramu odsluženo je večernje bogosluženje nakon kojeg su parohijani prisustvovali paljenju Badnjaka. Sveta Liturgija na Božić protekla je u molitvenom slavlju na kojem su svi vjernici pristupili Svetom Pričešću.

Hanover:

Na Badnji dan i Božić liturgiju u Hramu Sv. Save u Hanoveru služili su protojerej-stavrofor Milan Pejić i parohijski đakon Slavko Bosančić. Za pevnicom je pevao parohijski mešoviti hor “Sv. Simeon Mirotočivi” kojim je dirigovala Jelena Agbaba.

Na Badnji dan posle podne, školska deca Srpske škole pri hramu Sv. Save u Hanoveru izveli su božićnu predstavu Vertep a dečiji hor je otpevao desetak božićnih pesama. Na velikom povečerju narod je ispunio hram, parohijsku salu i portu. Na kraju je badnjak položen na vatru ispred hrama. 

Minhen:

Pripreme za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika u CO Minhen počele su služenjem Svete Liturgije u 10 časova u prepunom Hramu Svetog Jovana Vladimira. Nakon Službe Božije u crkvenoj sali osveštan je Badnjak a zatim su deca po srpskim narodnim običajima uz veliku predprazničnu radost pristupila pijukanju tj. traženju slatkiša u slami.  Posle večernje službe u prisustvu velikog broja vernika u crkvenoj porti usledilo je tradicionalno paljenje Badnjaka.  Na sam dan Božića služena je Liturgija u 9 časova. Nije bilo zadržavanja vernika jer su svi žurili u svoje domove da sa svojim porodicama proslave ovaj veliki Dan.

Drugo bogoslužbeno mesto na severu Minhena (Paraklis Pokrova Presvete Bogorodice) , ne pamti sabranje tolikog broja pravoslavnih hrišćana na Badnje veče. Praznično su služili protojerej st. Milorad Jovanović, protojerej Ilija Romić i penzionisani sveštenik protojerej st. Slobodan Milunović. Nakon večernje službe, svi prisutni su se sabrali oko upaljenog badnjaka, uz božićne i izvorno narodne pesme, proiznešene od strane sveštenika i K.U.D Soko-Minhen. Potom je usledio program za decu: pijukanje, pevanje božićnih pesama i darivanje božićnih paketića.

I ove godine slavlje su ulepšali braća iz Vijetnama, koji već drugu godinu posećuju ovo bogoslužbeno mesto o Božiću. Sutradan, na Božić, u Paraklisu Pokrova Presvete Bogorodice u Minhenu, sabrao se verni narod oko Čaše Gospodnje i dostojno proslavio Rođenje svoga Spasitelja, Gospoda Isusa Hrista.

Štutgart:

Redovno se bogoslužilo u hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu, kako na Badnji dan tako i na sami dan praznika Rođenja Hristovog. Takođe, službe su služene i u filijalnim hramovima ove crkvene opštine. Kao i prethodnih godina, uprkos kišnom danu, veliki broj vernika uzeo je učešća u proslavi najradosnijeg hrišćanskog praznika. 
Na Badnju veče je čitana Poslanica Njegovog preosveštenstva Episkopa Diseldorfa i Nemačke G. Grigorija dok je na božićnoj liturgiji pročitana Poslanica Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G.G. Irineja.

Berlin:

U hramu Svetoga Save u Berlinu, na Badnji dan prepodne služena je Sveta Liturgija, a uveče Praznično bdenije koje su služili: visokoprečasni arhimandrit Emanuil Sfiatkos (Vaseljenska patrijaršija) i nadležni parosi pri hramu, protojerej-stavrofor Veljko Gačić i protojerej Radomir Kolundžić. Predivnom bogosluženju doprineli su pojci: G. Stefan Gačić i G. Dejan Ristić uz znalačko pojanje parohijskog hora Sveti Stefan Dečanski, pod upravom G-đe Ljiljane Šurdilović. Predivni i veliki hram Svetoga Save i ove Badnje večeri, bio je potpuno ispunjen radosnim licima blagočestivih parohijana, a naročito dece. Posle bogosluženje i čitanja Božićne poslanice Episkopa Grigorija, podeljeni su badnjaci. Na Božić Svetu Liturgiju služio je starešina hrama, protojerej-stavrofor Veljko Gačić. Na Lituriji je pevao parohijski hor i pojci hrama, a Božićnu poslanicu pročitao je protojerej Radomir Kolundžić.

Kao i svake godine, Božić je svečano proslavljen u Berlinu. U hramu Vaskrsenja Hristova posebno je bilo mnogo naroda ne Badnje veče, gde je pri kraju bogosluženja svečano unešen badnjak u hram. Tu čast, da unese badnjak u hram, ove godine je imao gospodin Goran Simić, veliki dobrotvor Crkve u Berlinu. Na večernjem bogosluženju, vernici su imali priliku da prvi put čuju božićnu poslanicu novog Episkopa za Nemačku Gospodina Grigorija. I na Badnji dan i na Božić, mnogi vernici su se pričestili.

Hamburg:

Crkvena opština Hamburg je dostojanstveno proslavila praznik rođenja Bogomladenca Isusa Hrista. Veliki broj vernika se okupilo na bogosluženjima koje smo orginizovali u Hamburgu. Služena su večernja Bogosluženja u Kilu i Libeku. Na svim službama je pročitana poslanica Njegovog Preosveštenstva Episkopa diseldorfskog i Nemačkog.

Keln:

Na Badnji dan, 06.01.2019. godine, kada naša Srpska Pravoslavna Crkva proslavlja uspomenu i na Svete Oce (Oci) služena je Sveta Liturgija u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu. Svetoj Čaši pristupio je veliki broj parohijana. Posle Svete Liturgije u Duhovnom Centru pripremljen je ručak. Liturgiju je služio protonamesnik Mladen Janjić, dok je protojerej stavrofor Neđo Janjić služio u Sigenu. Na Badnje veče, 06.01.2019. godine, okupio se veliki broj pravoslavnih Srba iz Kelna i okoline u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu. U prepunom hramu nakon bogosluženja nadležni sveštenici su podelili Badnjake za sve prisutne i Božićne paketiće za decu. Narod Božiji se okupio posle molitve, uz posno posluženje, u porti hrama gde je na vatru položen veliki Badnjak. Svečano božićno jutrenje služeno je u ponoć, a Liturgija na božićno jutro.

Augsburg:

Na Badnji dan služena je sveta Liturgija, a potom i večernje bogosluženje, nakon kojeg su osvećeni i podeljeni badnjaci. Na sami dan Božića, nakon jutarnje službe odslužena je i sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno naročito mnogo mladih ljudi. Tokom božićnih službi svim vernicima podeljena je poslanica Njegovog Preosveštenstva Episkopa Grigorija.

Nirnberg:

Na Badnji dan je vjerom i ljubavlju vjernika bila puna Crkva. Vjerni narod je bio radostan, čuvši poslanicu našeg Vladike Grigorija, koja je puna očinske brige, savjeta i ljubavi. Na sâm praznik Roždestva Hristovog, nakon jutrenja u skladu sa praznikom su se ljudi mirbožili i čestitali jedni drugima praznik. Posebnu radost su djelila djeca sa vjeronauke koja su na Svetoj liturgiji radosno pjevali i čitali Simvol vjere i očenaš.

Švarcvald:

Predpraznične službe i  radost rođenja Bogomladenca Hrista u švarcvaldskoj parohiji, počeli su već u filijalnim hramovima, u Tutlingenu, Blumbregu, Singenu i Albštatu. Centralna proslava, sa velikim brojem parohijana, naročito dece, obavljena je u sabornom hramu Sv. Arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu.  Na Badnje veče, zvucima zvona na konjskim kočijama badnjak je doneo  badnjačar Babić Duško, koji je predao novoizabranom badnjačaru, Saši Trniniću, a koji je posle večernje službe naložen  ispred hrama. Posebnu radost Praznika, donela su deca, koja su nestrpljivo čekala tradicionalno Božićno pijukanje. I na sam dan Božića, iako na radni dan ovde u Nemačkoj, vernici su ispunili hram, sa željom da se  kroz post i molitvu sjedine sa Bogomladencem Hristom.

Rajnland-Pfalc i Sarland:

U CO za Rajnland-Pfalc i Sarland službe na Badnji dan i veče bile su u svim mestima. Nojvid sv. Liturgija u 9:00 Sarbriken 14:00 i u Vizbadenu večernja u 18:00 časova. Na Božić liturgija je bila samo u Vizbadenu. U svim mestima bio je prisutan veliki broj ljudi, mnogi su pristupili pričešću, gde je bilo liturgije. Vernom narodu u svim mestima podeljen je badnjak dok se u Vizbadenu služila kuvana rakija i vino.

Ahen:

Već tradicionalno dugi niz godina vernici iz Ahena ali i okolnih gradova iz Nemačke, Belgije i Holandije, u velikom broju posete naš hram kako bi molitveno dočekali radosne praznike Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Na Badnji dan na Sv. Liturgiji sveto pričešće primio je veliki broj vernika, naročito dece. Najveća poseta bila je na Badnje veče kada se u hramu i u porti okupilo nekoliko stotina vernika. Posle večernje službe Prota Dragan Jovanović je pročitao poslanicu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Grigorija i čestitao nastupajuće praznike. Vernicima su podeljeni badnjaci. Sutradan, na Božić, iako je bio radni dan, na Sv. Liturgiju došlo je dosta mladih i hram je bio ispunjen.

Esen:

C.O. u Esenu proslavila je ove godine Božić svečano: na Badnji dan Svetom Liturgijom u 10 č, večernjom službom u 18 č, sa deljenjem i paljenjem badnjaka, kao i jutarnjom službom (ponoćka) u 24 č. Na sam Božić Sveta Liturgija služena je u 10 č. Na svim bogosluženjima poseta vernog naroda bila je velika. U Boholtu je služena večernja služba na Badnje veče u 15 č.

Regensburg:

U Crkvenoj Opštini Regensburg praznovanje Rođenja Hristovog počelo je Sv. Litugijom u Frajsningu na Badnji dan. Posle službe i osvećenja badnjaka u Frajsingu, badnjaci su osvećeni i u ostalim bogoslužbenim mestima i to sledećim redom: Landshut, Burghausen, Pasau te Regensburg. U većini gradova po završenoj službi priređeno je manje posluženje za prisutne. Božić je liturgijskim slavljem proslavljen u Regensburgu uz pričešće svih prisutnih. Posebno je radovalo prisustvo velikog broja vernika na svim bogosluženjima.

Dortmund:

Badnji dan i Božić u Dortmundu, proslavljeni su molitveno, uz prisustvo velikog broja vernika. Bogosluženja je vršio nadležni paroh protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački. Blagoslov i pozdrav Episkopa G. Grigorija,  prenet je kroz čitanje njegove poslanice na večernjoj službi. Osvećenjem i loženjem badnjaka, nastavljeno je slavlje u crkvenoj porti. U ponoć je služeno jutarnje bogosluženje, a božićna liturgija u 9 časova, na kojoj je čitana poslanica Patrijarha srpskog.

Karlsrue:

U parohiji karlsrueškoj je kao i predhodnih godina molitveno i svečano proslavljen Badnji dan i Božić. Uprkos hladnom i kišovitom vremenu veliki broj ljudi okupio se na bogosluženjima. Bogosluženja su obavljena u Gagenau i Pforcajmu a centralna proslava Badnjeg dana i Božića bila je u našem hramu u Karlsrueu. Za najmlađe parohijane obavili smo pijukanje, poslije večernje molitve podjeljeni su badnjaci, a u porti je naložen badnjak. Na Božić poslije Liturgije prelomljena je zajednička česnica u kojoj se nalazio zlatnik sa ikonom Hristovog rođenja. Na Badnji dan vjernom narodu pročitana je poslanica Episkopa Grigorija a na Božić poslanica Njegove Svetosti Patrijarha Irineja.

Vupertal:

Badnji dan i Božić proslavljeni su i ove godine svečano u Vupertalu. Na Badnji dan na Liturgiji pričestio se veći broj vernika, uglavnom roditelji sa malom decom. Na Badnje veče okupilo se dosta vernika, među kojima značajan broj omladine. Posle večernjeg Bogosluženja osveštani su pripremljeni badnjaci i podeljeni vernicima u hramu, a u sali su posluženi sendviči i vruća rakija. Na Božićnjoj Liturgiji pričestio se veći broj vernika. 

Fridrihshafen:

U parohiji na Bodenskom jezeru Badnji dan i praznik Rođenja Hristovog proslavljeni su toržestveno. Hram Sv. srpskih novomučenika u Fridrihshafenu je bio prepun vernog naroda i veliki broj dece koji su došli da proslave rođenje Bogomladenca Hrista. Na sam Badnji dan služena je Sveta Liturgija, a naveče je služeno praznično večernje bogosluženje. Nakon službe osveštani su badnjaci, a ispred crkve naložen je badnjak. Na Božić služena je Sveta Liturgija i lomljena je Božićna česnica. U Konstancu  na Badnje veče služeno je večernje bogosluženje u Luteranskoj crkvi ( Lutherkirche) gde se takođe okupio veliki broj parohijana.

Bremen:

Praznovanje Božića kod nas u Bremenu je uvek karakteristično po tome da naš hram posećuju svi pravoslavni koji žive na teritoriji Bremena. Samo praznovanje je uvek vezano za Svetu Liturgiju koja je karakteristična po tome da je prisutan veliki broj pričasnika, a liturgijsko praznovanje smo počeli već na Tucindan. Badnji dan takođe smo obeležili liturgijski, kao i velikom večernjom nakon koje smo podelili badnjake svim prisutnima. Božić ove godine karakteriše  nešto manja poseta vernika, pošto je pao na radni dan, ali je ipak značajan broj vernika bio prisutan na Liturgiji, i pričešćem su ne samo simbolički obeležili kraj 40-dnevnog posta.

Skit Svetog Spiriodna:

Praznik rođenja Hristovog u Skitu Svetog Spiridona Čudotvorca, kao i u isposnici Blagovesti Presvete Bogorodice i Prepodobnog Justina Ćelijskog obeležen je kako i dolikuje, bogoslužbeno, u skladu sa manastirskim tipikom. Nakon odsluženog svenoćnog bdenja u subotu, na badnji dan služena je Sveta Liturgija, a potom i velika večernja, nakon koje je pripremljena večera za prisutne vernike. Usledilo je i još jedno svenoćno bdenije, a vrhunac božićnog slavlja predstavljala je Sveta Liturgija Sv. Vasilija Velikog, nakon koje je priređen i ručak za sve prisutne.

Ulm:

Božićni praznici u ulmskoj crkvenoj opštini i parohiji protekli su uz veliko prisustvo blagočestivog naroda. Na Badnji dan je služena Sveta Liturgija s početkom u 10:00, a na Badnje veče, večernje bogosluženje u 19:00 sati, uz čitanje poslanice Njegove Svetosti Patrijarha Irineja. Na sam dan Božića Sveta Liturgija je služena u 10:00 sati, a pročitana je poslanica Episkopa Grigorija. Ono što svakako raduje je činjenica da je svim bogosluženjima prisustvovao i veliki broj dece.

Himelstir:

U navečerje praznika Rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista, na Badnje veče, protojerej Slaviša Spasojević služio je praznično večernje u manastirskom hramu Uspenje Presvete Bogorodice u Himelstiru, uz odogovaranje na prozbene jektenije sestrinstva ovog manastira.  Po završetku večernje službe, osvećen je badnjak, a nakon čitanja poslanice Njegovog Preosveštenstva Episkopa Diseldorfa i Nemačke Gospodina Grigorija, tradicionalno je u manasitrskoj porti nalaganjem Badnjaka, proslavljeno Badnje veče i najavljen praznik Hristovog rođenja.

U manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u Himelstiru, molitveno je liturgijski proslavljen i praznik Rođenja Gospoda Isusa. Ovom prilikom pročitana je poslanica za praznik Rođenja Hristova, Arhiepiskopa Pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Svetoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika iz Hildeshajma, Hanovera i okoline.

Vircburg:

Proslava Roždestva Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista u vircburškoj parohiji otpočela je na Badnji dan liturgijom u Kincelsau, nakon čega je usledila večernja služba u Bad Mergentajmu, gde su osveštani i podeljeni badnjaci. Na Badnje veče služena je i večernja u Hajlbronu. Nakon službe protojerej Srđan Spasojević pročitao je poslanicu Episkopa Grigorija. Po prvi put je u Hajlbronu naložen badnjak ispred crkve, nakon čega je usledilo posluženje za prisutne. Na sam dan Božića, o. Srđan služo je liturgiju u Hajlbronu uz odgovaranje hora i gostiju iz Rumunije. Tom prilikom pročitana je i poslanica Patrijarha Irineja.

Altena:

I ove godine kao i do sada svečano je dočekan praznik Rođenja Hristovog u Parohiji Altena/Hagen. Veliki broj parohijana ispunili su Crkvu i Alteni, kao i u Hagenu. Večernje bogosluženje je bilo svečano i cela je Crkva odisala prazničnim raspoloženjem. Svečana Božićna Liturgija je služena u Alteni.

Manhajm:

Badnji dan i Božić proslavljeni su molitveno i svečano. Na Badnje jutro služena je sv. Liturgija na kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, a naročito je bilo prisutno dosta dece. Skoro svi vernici su pričestili se a na kraju službe sveštenik je osveštao i podelio Badnjake. Oko 18 sati služeno je večernje u Špejeru, gde je bilo prisutno takođe bilo prisutno mnogo vernika. Na kraju večernje službe pročitana je poslanica nadležnog Episkopa Grigorija, a uz badnjak svaki vernik je dobio i kopiju poslanice. U 21 sat u Manhajmu služeno je bdenije. Na kraju večernje službe sveštenik je pred crkvom u dvorištu naložio badnjak. Pročitana je i podeljena poslanica nadležnog Episkopa. Na sam dan Božića kao i obično služena je sv. Liturgija.