КЕЛН, НОВОСТИ

Разговор свештеника Младена Јањића и кардиохирурга др Илије Ђорђевића

Црквена општина Келн интензивно прати развој ситуације око пандемије Корона вируса. По мишљењу надлежних институција здравствена ситуација у Немачкој се у овом тренутку још увек налази „под контролом”, али се по мишљењу свих стручњака очекује раст инфицираних. Са тим у вези државне и друштвене институције у Немачкој су покренуле низ мера, које су многима велика непознаница и које код већине стварају одређену дозу панике, страха и несигурности.

Са тим у вези старешина храма Воздвижења Часног Крста у Келну свештеник Младен Јањић је обавио телефонски разговор са чланом Eпархијског савета Епархије диселдорфске и немачке и председником Црквеног одбора парохије келнске Др мед. Илијом Ђорђевићем, који ради на кардиохирургији Универзитетске клинике у Келну и покушао да сазна важне одговоре око тренутне пандемије изазване SARS-CoV-2 вирусом.

Др Ђорђевићу, каква су ваша тренутна искуства око Корона вируса и какво је стање у вашој болници?

Желео бих првенствено да поздравим све чланове наше парохијске заједнице и све људе у овој земљи и да их већ у почетку охрабрим да чувајући друге чувају и себе. Потребна је реакција заједнице, која се ето, већ спроводи у многим државама. Криза изазвана вирусом под називом SARS-CoV-2 је једна озбиљна ситуација која захтева апсолутну одговорност на свим пољима, на државним, на друштвеним, на црквеним и на појединачним. Чињеница је да се ситуација око Корона вируса у Европи потценила, сматрајући је далеком у Кини. Слике, сведочења, публикације и статистике из најкритичнијих делова у свету нам говоре да су тренутно највећи проблеми за друштво неприпремљени и преоптерећени здравствени системи. Здравствене установе у одређеним деловима света где се сада води тешка борба, нису биле припремљене за толики број додатно оболелих, па имамо ситуације у Италији где се пацијенти инфицирани Корона вирусом тријажирају како би се помогло онима којима се по медицинским аспектима даје највише могућности за оздрављење. То говори да ситуација у одређеним болницама тотално измиче контроли. За сада у Немачкој, па тако и на Универзитетској клиници у Келну се ситуација још држи под контролом али под одређеним мерама. Елективне операције су одложене и читав свакодневни систем функционисања је сведен на минимум како би се обезбедила потенцијална места за оне у најкритичнијој ситуацији. Све струке су у некој врсти приправности да у тренутку када број инфицираних и критично оболелих расте, усмере све снаге на лечење тих пацијената, не запостављајући наравно и друге пацијенте којих такође има. Могу да потврдим, да је тренунто тај број још увек прегледан али очекујемо да као једна од највећих здравствених институција у Немачкој будемо суочени са нама још незамисливом ситуацијом и најпре молим Бога да грешим у својој процени. 

Да ли можете укратко да наведете најбитније чињенице око Корона вируса? Колико људи је оболело? Која група људи је најугроженија?

Тренутно (18.03.2020 године у 15:15 часова) у Немачкој су регистрована 10.082 потврђена случаја SARS-CoV-2 инфекције. По покрајинама највише људи се инфицирало у Северној Рајни Вестфалији и у Баварској. По динамици последњих дана очекује се даљи раст инифцираних. Податке светске здравствене организације, надлежних министарстава здравља и инфекциолошких института указују на то да 80% инфицираних немају никакве или имају само благе симптоме прехладе. Тај број је сигурно још већи, јер се зна да многи који уопште немају симптоме а инфицрани су Корона вирусом, нигде нису ни регистровани. 10-15% посто оболелих имају симптоме које су слични симптомима грипа попут високе температуре, бола у грлу, главобоље и слично. Специфично за Covid-19 обољење је суви кашаљ проузрокован инфекцијом респираторног тракта. У најтежем стадијуму, 5-10% оболелих, морају бити хоспитализовани ради тешког запаљења плућа где је потребна интензивна медицинска помоћ. Управо тај број пацијената највише забрињава здравствене установе, јер је инфекциозитет SARS-CoV-2 вируса велики а у овом тренутку не постоји антивирални лек који директно или индирекнто може да се употреби против те врсте Корона вируса. Читава терапија се своди на симптоматску терапију и терапеутске концепте из лечења инфективно проузроковане кардиоциркулаторне и пулмоналне депресије. Постоје експериментални подухвати са антивиралним средствима из других области инфекциологије, који за сада нису показала одређени успех. 

На ваше питање која група људи је најугроженија могу да одговорим, да су по тренутној статистици најугроженији болесници са хроничним болестима срца и плућа и других органа. Такође пацијенти са дијабетесом, болестима аутоимунског порекла и пацијенти са умањеним имунитетом, што кроз одређене лекове, што кроз обољења из области хематоонкологије,спадају такође у ту групу. Такође се показало да су људи у старијим годинама у највећој опасности, што не значи да млађи пацијенти нису у опасности, само што је стопа ризика доста умањена.

Како ви гледате на мере смањивања социјалних контаката које се спроводе у Немачкој? Шта препоручујуте људима у вези са Корона вирусом?

Као прво морам да напоменем да се тренутно налазимо у ситуацији која је многима у Немачкој једна велика непознаница и која сама по себи делује као огромна забрана слободе и ствара одређени страх егзистенцијалне природе. Знам да је свима нама тешко пало да у време Часнога поста нећемо имати могућности присуствовања и учествовања у великопосним Богослужењима. Недостајаће нам заједница и љубав коју међусобно свакодневно делимо на нивоу црквене заједнице.

Али по патофизиолошким аспектима, директни међуљудски контакт је један од главних фактора преношења Корона вируса. Пошто за сада не постоји одређени антивирални лек или вакцина, једина опција, која се спроводила у историји у многим случајевима избијања пандемије, је систематско и што стриктније ограничавање људских контаката. Као што сам већ напоменуо, здравствени систем није спреман да се суочи са толиким бројем инфицираних. Да би се избегле катастрофалне последице, увођење ових мера из аспеката бриге о читавом друштву су апсолутно потребне и корисне. Апелујем на све наше суграђане, на сву нашу браћу и сестре, да се придржавају упутстава надлежних органа града, области, покрајина и државе. Поред многих упутстава, која су за све важна, желим да издвојим редовну хигијену руку и што мање контаката лице-рука. Искрено молим да се са највећом одговорношћу према свему опходимо, јер само тако у овом тренутку можемо раст инфекције да смањимо и самим тиме да спречимо медицинску катастрофу. Молим сваког појединачно да, иако све делује прекомерено, не подлеже паници и одговорно се опходи према читавој тематици. Немојмо имати страх, имајмо одговорност. Покажимо сви заједно бригу за друштво, бригу за заједницу и бригу за ближњега свог. Молите се за нас лекаре и сво медицинско особље, да се било где на свету храбро супротставимо овом “невидљивом” противнику.

На крају желим да се придружим апелу неколицине мојих колега, који гласи: ,,Ми смо ту за вас! А ви останите кући за нас!”. Украшавајте ваше домаће цркве у овим тренуцима најлепшим молитвама за спасење свих нас.

Хвала др Илији Ђорђевићу на одвојеном времену, за разговор као и на порукама и поукама нашој парохијској заједници.

Даље информације и упутства око личног опхођења можете наћи преко следећих страница:

https://covid19.rs/ (srpski)

https://youtu.be/9tpEmib2Ioc

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html (nemacki)

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 (engleski)