KARLSRUE, NOVOSTI

Riza Prepodobne majke Paraskeve u karlsrueškom hramu

Na praznik Svetog Kirijaka Otšelnika u parohiji karlsrueškoj  okupio se veliki broj parohijana kako bi prisustvovali dočeku rize Prepodobne majke Paraskeve.

Prije skoro tri godine, sa blagoslovom tadašnjeg Episkopa Sergija upućena je molba Mitropolitu moldavskom i bukovskom Teofanu da hram u Karlsrueu dobije dio rize (odežde) u kojoj su prethodnu godinu bile obučene mošti svetiteljke. Svake godine mošti Prepodobne Paraskeve se presvlače u nove odežde a stare odežde se odlažu u riznicu i dijele na nekoliko dijelova, koji se po blagoslovu Mitropolita daruju manastirima i crkvama. Mitropolit Teofan je krajem septembra blagoslovio da hram u Karlsrueu koji je posvećen ovoj slavnoj svetiteljki dobije dio rize, što potvrđuje i pristigla gramata. Posebnu zahvalnost duguje se ocu Bogdanu Staravašeu rumunskom svešteniku iz Baden-Badena na čiji predlog smo uputili molbu i koji je rizu donio iz  grada Jašia. Kada je riza unesena u hram odslužen je akatist  Prepodobnoj majci Paraskevi na rumunskom i srpskom jeziku. Akatist su služili protojerej Bogdan Staravaše, protojerej Bratislav Božović, protojerej Slobodan Drakulić klirik eparhije gornjokarlovačke i nadležni paroh protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić.

U hramu će riza biti položena u poseban kivot koji će biti gotov do kraja godine. ,,Nadamo se da će ovaj veliki dar blagodati Božije osnažiti sve naše parohijane i vjernike koji će dolaziti na molitvu i poklonjenje a istovremeno dodatno ukrasiti naš prelijepi hram“, rekao je u svojoj besjedi nadležni paroh, Aleksandar Škorić.