DORTMUND, NOVOSTI

Savindan u Dortmundu

Sveti Sava Prvi Arhiepiskop srpski toržestveno je liturgijski proslavljen u parohiji dortmundskoj. Svetom Liturgijom, 26. januara 2020. godine načalstvovao je paroh protojerej Danilo Dangubić uz sasluženje velikog broja vjernih okupljenih oko Svete Čaše. Niz aktivnosti u kojima su učešća uzeli brojni parohijani praznovanje su učinili sadržajnijim. Kumovi ovogodišnje proslave Svetoga Save, Radenko Aleksić i Laura Božić sa porodicama, potrudili su se u vezi sa posluženjem svih prisutnih uoči praznika, na sam dan praznovanja, a po tradiciji su pripremili paketiće za sve prisutne mališane. Nebojša Kaitović, diplomirani teolog i vođa hora dortmunske crkve, izrazio je želju da sa svojom porodicom naredne godine kumuje svetosavskoj proslavi.

Ovogodišnja kulturna, obrazovna i duhovna manifestacija, koju su parohijani Dortmunda upriličili uoči Savindana, nazvana je „Savindanima“.

U petak, 24. januara, nakon Večernje službe, u okviru „ Savinog dana“, prvog dana Manifestacije, sabrani u Parohijskom domu mogli su slušati i gledati predavanje o istoriji, umetnosti i kulturnom nasleđu manastira Studenice. Krećući se kroz istorijske činjenice, ljepotu i simboliku freskoslikarstva i arhitekture, i slijedeći prinošenja monahinje Jefimije, prisutni su se nakon Studeničke riznice obreli u Hilandarskoj riznici. Borko Obradović, istoričar, Maja Bulatović, likovni umetik, Nebojša Kajitović, teolog, Ivana Škara, prof. srpskog jez. i knjiž. i otac Danilo Dangubić bili su autori predavanja.

Nedjelja, 26. januara, bila je drugi dan Manifestacije, posvećen detinjstvu Svetoga Save  pod nazivom „Rastkov dan“, a obilježen programom od dece i za decu.  Nakon Liturgije đaci „Srpske škole“ sa učiteljicom Gordanom Predić, „Školica ćirilica“ koju vodi Svjetlana Kojadinović i brojna druga djeca različitih uzrasta svoje pjesme i recitacije darovali su Svetome Savi. Svu prisutnu djecu obradovali su, kao što je rečeno, brižljivo pripremljenim paketima, ikonama i slatkišima, kumovi Slave.

Naredna dva sata djeca su provela u „Rastkovim radionicam“. Razvrstana po uzrastima i sklonostima, djeca su mogla slušati romansiranu priču o dječaku Rastku i u njoj učestvovati, a potom napraviti krunu za kralja Stefana i konja Rastku za put ka Hilandaru. Starije grupe djevojčica i dječaka oslikavale su drvene kovčege za nakit, štitove i mačeve  u srpkom srednjovekovnom stilu, dok je grupa mališana pripremala mirišljave vafel kolače za sve!

Proglašenje najljepšeg rada svake grupe posebno je unijelo uzbuđenje i radost među djecu i roditelje, i upotpunilo slavsku atmosferu duhom viteštva. U žiriju za izbor bila je simvolična komisija na čelu sa gospodinom Dejanom Aleksićem, predsjednikom Crkvenog odbora. Rastkove radionice, ispunjene radosti i truda, vodili su: Maja Bulatović, Tanja Lavrinjenko, Milena Jocović, Anđela Dangubić, Monika Baštinac, Marina Radmanović, Ljilja Hinić, Vesna Aleksić, Nikola Budimir, Mišo Mijatović, Nebojša Kajitović i Vladimir Škara.

Parohija je zahvalna profesorici Ivani Škari koja je osmislila ovogodišnji kulturno-edukativni program i koja se prilikom ove svečanosti nalazila na čelu parohijskog savjeta zaduženog za bogati sadržaj u kojem su prisutni uživali.