NIRNBERG, NOVOSTI

Savindan u Nirnbergu

U nedelju 26.01.2020. god. u crkvi Sv. Kirila i Metodija u Nirnbergu, mnoštvo našeg naroda okupilo se na Sv. Liturgiji na kojoj je načalstvovao protojerej-stavrofor Mićo Matić uz sasluživanje nirnberških sveštenika Zlatibora Kojadinovića i Ilije Romića. Toga dana, obeležena je i uspomena na našeg arhipastira Sv. Savu Arhiepiskopa srpskoga, u čiju čast je nakon Evharistije, usledila svetosavska akademija.

Ovogodišnju akademiju obogatila su deca i omladina polaznici veronauke i srpske kulture pri hramu Sv. Kirila i Metodija u Nirnbergu, folklorna grupa ,,Sv.Kirilo i Metodije“ pri Hramu u Nirbergu i deca polaznici dopunske nastave srpskog jezika iz Nirnberga i Erlangena, uz pomoć svojih učiteljica Gordane Budiše, Doris Dimitrijević i Vukosave Miladiović i sveštenika hrama.

Mnoštvo recitacija, igrokaz, duhovno i etno pevanje u čast Sv. Save Arhiepiskopa srpskoga, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Ovogodišnja kuma slave, dr Milica Mitić na kraju se obratila svima prisutnima prigodnim slovom, prisećajući se početaka duhovnog života parohije i značajnih ljudi, ktitora i priložnika hrama koji su sledili put našeg večnog arhipastira Sv. Save. Ovom prilikom, dr Milica Mitić ostavila je na dar parohiji u Nirnbergu monumentalno delo Istorija SPC autora Đoke Slijepčevića u izdanju Catena Mundi, sa nadom da će pokolenja koja dolaze u njoj naći sve istorijske odgovore na svoje mladalačke nedoumice.

Nakon akademije usledilo je svečano posluženje uz tradicionalnu srpsku kuhinju.  

Svetosavska akademija: Pevačka grupa sv…. – Srpska Pravoslavna Crkva Nirnberg – Serbische Orthodoxe Kirche Nürnberg | Facebook