ДОРТМУНД, Некатегоризовано, НОВОСТИ

Слава храма Светог апостола Луке у Дортмунду

У недјељу, 30. октобра 2022. године, прослављен је празник Светог апостола и јеванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског – Слава дортмундског храма.
 
Овогодишња прославе храмовне славе отпочела је празничним вечерњим богослужењем којим је у суботу, 29. октобра 2022. године, началствовао протојереј Небојша Ракић, парох диселдорфски уз саслужење протојереја Михајла Стојичића, пароха алтенског и вјерних дортмундске парохије.
 
Богослужењу је присуствовао и дон Зринко Брковић који сваке године пројави своју братску љубав и одазове се позиву Управе Парохије дортмундске.
 
Божанственом службом, у недјељу, 30. октобра 2022. године, началствовао је протојереј-ставрофор Данило Радмиловић, Архијерејски намјесник за Сјеверну-Рајне Вестфалију и парох диселдорфски уз саслужење протојереја Душка Пецова, дортмундског пароха при Македонској Православној Цркви – Охридској Архиепископији, протојереја Данила Дангубића, пароха дортмундског и великог броја вјерних сабраних око Трпезе Господње. Торжествености Службе Божије својим појање допринио је парохијски хор „Достојно јест“ као и новоосновани дјечји хор ,,Свети Роман Мелод”. 
 
Овогодишњи кум славе, господин Ивица Јаћимовски са породицом, припремио је послужење за све присутне, а његов бенд је увесељавао народ све до касних поподневних часова.
 
Културно-умјетнички програм након Свете Литургије био је богат. Сва три културно-умјетничка друштва која постоје на простору дортмундске Парохије узела су учешћа у овогодишњој славској радости наступивши са својим најмлађим саставима. Интересантан детаљ била је додјела захвалница малишанима од стране Парохије и Црквене општине дортмундске за њихов први наступ у поводу прославе парохијске славе.
 
Одлуком Управног одбора Црквене општине дортмундске, парохијско признање за несебичан труд и пожртвовање принесено за напредак живота парохијске заједнице и украшавање Дома Господњег у претходном периоду припало је господи Рајку Гиљену, дугогодишњем парохијану и некадашњем члану Црквеног одбора и Вадиму Голубову, који је иако будући Рус по националнисти, своје мјесто литургијског живота нашао при Парохији дортмундској и у њој приноси себе на добро свих.
 
Радујући се сваком сусрету и наредним литургијским сабрањима Управа Црквене општине и Парохије дортмундске благодарна је Господу и Свештеним патронима Јеванђелисту Луки и Петру Цетињском за овогодишњу празничну радост.