DORTMUND, Nekategorizovano, NOVOSTI

Slava hrama Svetog apostola Luke u Dortmundu

U nedjelju, 30. oktobra 2022. godine, proslavljen je praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog – Slava dortmundskog hrama.
 
Ovogodišnja proslave hramovne slave otpočela je prazničnim večernjim bogosluženjem kojim je u subotu, 29. oktobra 2022. godine, načalstvovao protojerej Nebojša Rakić, paroh diseldorfski uz sasluženje protojereja Mihajla Stojičića, paroha altenskog i vjernih dortmundske parohije.
 
Bogosluženju je prisustvovao i don Zrinko Brković koji svake godine projavi svoju bratsku ljubav i odazove se pozivu Uprave Parohije dortmundske.
 
Božanstvenom službom, u nedjelju, 30. oktobra 2022. godine, načalstvovao je protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, Arhijerejski namjesnik za Sjevernu-Rajne Vestfaliju i paroh diseldorfski uz sasluženje protojereja Duška Pecova, dortmundskog paroha pri Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji, protojereja Danila Dangubića, paroha dortmundskog i velikog broja vjernih sabranih oko Trpeze Gospodnje. Toržestvenosti Službe Božije svojim pojanje doprinio je parohijski hor „Dostojno jest“ kao i novoosnovani dječji hor ,,Sveti Roman Melod”. 
 
Ovogodišnji kum slave, gospodin Ivica Jaćimovski sa porodicom, pripremio je posluženje za sve prisutne, a njegov bend je uveseljavao narod sve do kasnih popodnevnih časova.
 
Kulturno-umjetnički program nakon Svete Liturgije bio je bogat. Sva tri kulturno-umjetnička društva koja postoje na prostoru dortmundske Parohije uzela su učešća u ovogodišnjoj slavskoj radosti nastupivši sa svojim najmlađim sastavima. Interesantan detalj bila je dodjela zahvalnica mališanima od strane Parohije i Crkvene opštine dortmundske za njihov prvi nastup u povodu proslave parohijske slave.
 
Odlukom Upravnog odbora Crkvene opštine dortmundske, parohijsko priznanje za nesebičan trud i požrtvovanje prineseno za napredak života parohijske zajednice i ukrašavanje Doma Gospodnjeg u prethodnom periodu pripalo je gospodi Rajku Giljenu, dugogodišnjem parohijanu i nekadašnjem članu Crkvenog odbora i Vadimu Golubovu, koji je iako budući Rus po nacionalnisti, svoje mjesto liturgijskog života našao pri Parohiji dortmundskoj i u njoj prinosi sebe na dobro svih.
 
Radujući se svakom susretu i narednim liturgijskim sabranjima Uprava Crkvene opštine i Parohije dortmundske blagodarna je Gospodu i Sveštenim patronima Jevanđelistu Luki i Petru Cetinjskom za ovogodišnju prazničnu radost.