KARLSRUE, MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Slava hrama u Karlsrueu

Karlsrue, 27. oktobar 2018.

Hram prepodobne mati Paraskeve u Karlsrueu , koji je kupljen 2012. godine, po šesti put je proslavio svoju slavu. Tim povodom Episkop frankfurtski i sve Nemačke G. Grigorije po prvi put se nalazio u kanonskoj poseti ovoj crkvenoj opštini. Preosvećenom su na Svetoj arhijerejskoj liturgiji sasluživali nadležni paroh protojerej Aleksandar Škorić, protojereji Bratislav Božović i Dragoslav Ćorković, kao i eparhijski đakon Aleksandar Sekulić. Uprkos lošem vremenu oko dve stotine vernika  došlo je da se o ovom prazniku saberu oko zajedničke čaše, ispune bogomolju i čuju reči pouke svoga Episkopa.

Nakon pročitanog jevanđelja Episkop Grigorije poučio je verni narod arhipastirskom besedom u kojoj se osvrnuo na priču o mudrim i ludim devojkama naglasivši tri momenta: razum, budnost i vrlinu, na taj način praveći paralelu sa svetim životom prepodobne Paraskeve. Nakon Svete liturgije prerezan je i slavski kolač. Ovogodišnji kumovi hramovne slave bili su članovi porodice Tegeltija iz Forsta, a kumstvo za sledeću godinu preuzela je Mara Žmirić iz Karlsruea.

Preosvećeni vladika se zahvalio narodu na dolasku i trudu, zadivljen uspehom ove žive crkvene zajednice, koja je za samo šest godina u potpunosti velelepno uredila hram i parohijski centar, pozvao je na istrajnost u rečima i delima. Otac Aleksandar se zahvalio Episkopu na poseti i najavio da je za sledeću godinu planirano veliko osvećenje hrama.