EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Slava parohije Svetog Đorđa u Antverpenu

Antverpen, 17. novembar 2018.

Slava parohije Svetog Đorđa u Antverpenu – Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, svečano je proslavljena u subotu 17. novembra sabornim služenjem svete arhijerejske Liturgije. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Belgije, Holandije i Luksemburga Gospodin Atinagora (Carigradska patrijaršija), uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva episkopa diseldorfskog i nemačkog Gospodina Grigorija, Njegovog Preosveštenstva episkopa Neapolisa Gospodina Porfirija (Kiparska arhiepiskopija), oca Save, igumana manastira Tvrdoš, kao i velikog broja sveštenika i đakona iz Holandije, Nemačke i Belgije, i uz učešće vernog naroda iz pomenutih zemalja. Liturgiji je prisustvovala Njena Ekselencija ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, gospođa Marina Jovićević sa saradnicima. Lepoti bogosluženja doprineli su i gostujući pojci iz Srbije i Diseldorfa.

Na početku liturgije, episkop Grigorije je, po blagoslovu nadležnog episkopa zapadnoevropskog Luke, rukoproizveo u čtečeve, g. Vladimira Milanovića i g.  Nektariosa Rosa, koji će ubuduće da saslužuju u crkvi Svetog Đorđa u Antverpenu. Posle pročitanog Jevanđelja, vernom narodu se nadahnutom besedom obratio vladika Grigorije, istakavši značaj trpljenja i vere u izgradnji savršene  ljubavi koja je ideal i krajnji cilj života svakog hrišćanina.

Na kraju Liturgije, posle lomljenja slavskog kolača, vladika Grigorije je zablagodario mitropolitu Atinagori za ljubav i brigu koju je svojim dolaskom na najvažniji parohijski događaj u godini pokazao prema parohiji Svetog Đorđa i srpskoj zajednici u Belgiji. Mitropolit Atinagora je u svom obraćanju, zablagodario episkopu Luki, na pozivu, episkopima Grigoriju i Porfiriju, kao i svim sveštenoslužiteljima i celokupnoj parohiji, na čelu sa protojerejem Milanom, na prilici da učestvuje u evharistijskom slavlju u srpskoj pravoslavnoj parohiji u Antverpenu. U svom govoru on je  istakao svoju duhovnu vezu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i značaj koji je na njegov život imao blažene uspomene prota Čedomir Ostojić, kao i poznanstvo njegovog oca sa blažene uspomene Patrijarhom Srpskim Gospodinom Germanom. S obzirom na to da parohija Svetog Đorđa čeka zvanično priznanje pred  organima pokrajinske i federalne vlade, mitropolit Atinagora je, kao ovlašćeni predstavnik pravoslavne Crkve pred belgijskom državom, informisao verni narod o legalnom statusu parohije pred državnim organima i istakao spremnost da pomogne da se nađe pravni model kojim bi to pitanje bilo rešeno, pozvavši ovlašćene predstavnike Eparhije zapadnoevropske da zajedničkim radom doprinesu rešenju pravnog statusa.

Posle svete Liturgije organizovan je slavski ručak koji su za ovu godinu pripremili kumovi g. Zdravko Zubac i  g. Srđan i g-đa Jelena Miloš. U toku trpeze ljubavi, paroh antverpenski otac Milan Živanović zablagodario je episkopima i sveštenstvu za pokazanu ljubav i molitveno prisustvo, kao i svim parohijanima na trudu koji ulažu da parohija iz godine u godinu raste, i u brojčanom i u duhovnom smislu, te pozvao verni narod da na tom putu i dalje ostane. U toku slavskog ručka, kao prateći kulturno-umetnički program, nastupila je pijanistkinja Selena Trifunović, kao i spomenuti pojci koji su tradicionalnim srpskim pesmama uveličali slavlje.  

Po završetku ručka, mitropolit Atinagora je još jednom zablagodario na gostoprimstvu i istakao značaj jedinstva koji je pokazan sabornim služenjem Liturgije, te pozvao verni narod da se moli za jedinstvo pravoslavne Crkve. Na samome kraju, vladika Grigorije takođe se oprostio od vernog naroda pozvavši ih da radost i mir koji su zadobili ponesu i šire u svetu u kome žive.

O parohiji

Parohija Svetog Đorđa je relativno nova parohija koja obuhvata teritoriju celokupne Flandrije, pokrajine u Kraljevini Belgiji. S obzirom na njen značaj za duhovni život vernog naroda koji živi u ovom delu Evrope, kao i potencijalni značaj koji bi imala pravno priznata pravoslavna parohija u blizini središta evropskih institucija, od izuzetne je važnosti priznanje njenog, kao i pravnog statusa njenog sveštenika, kao predstavnika pravoslavne Crkve u državi Belgiji. Sam dolazak tri arhijereja iz tri pomesne pravoslavne crkve veliki je blagoslov, ali i veoma značajan događaj koji je pokazao da parohija postaje saborno mjesto, ne samo za pravoslavne Srbe, već i za sve pravoslavne u Belgiji.