ВУПЕРТАЛ, НОВОСТИ

Слава парохије у Вуперталу

У недјељу уочи Мале Госпојине парохија вуперталска, чији храм је посвећен овом празнику, прославила је своју храмовну славу.  Литургијско славље предводио је епископ Григорије уз саслужeње протосинђела Јована Станојевића, који живи и бави се научним радом у Вуперталу, те свештеника Младена Јањића из Келна, Александра Секулића из Диселдорфа, пензионисаног пароха вуперталског Јована Марића и надлежног пароха Зорана Илића.

Литургијском бесједом епископ Григорије приближио је окупљеној цркви тајну Богородичине личности. Он се позвао на Светог Атанасија Великог који каже да је Бог постао човјек да бисмо ми постали богови и да је он окусио смрт да бисмо ми смртни постали бесмртни, а да је ово све постало за нас оствариво само захваљујући срцу Пресвете Богородице чије срце је било толико пространо да прими онога кога по ријечима црквеног пјесника ,,ни небеса не могу примити“. 

Домаћин овогодишње славе наше парохије био је господин Немања Зивлак који је са својом породицом уприличио гостопримство гостима из сусједних нам парохија својим званицама и свештенству.

Лијеп дан је омогућио служење Литургије у парохијском дворишту и веће окупљање вјерника без нарушавања прописа о обавезној дистанци која је прописана мјерама здравствене заштите у Корона кризи. Празнично славље настављено је послије Литургије у храмовној порти и у црквеним салама којима је удахнут сасвим нов дух реновирањем које је завршено непосредно пред празник.

Отац Зоран на крају Литургије захвалио се свима који су претходних мјесеци несебичним добровољним радом, финансијама и свим другим начинима помогли реновирање парохијских објеката и рекао да је коначни циљ да се реновирани простор испуни смисленим садржајима. Један од првих садржаја биће радионице за усавршавање њемачког језика за новопристигле парохијане из наших матичних земаља и играонице за дјецу које ће дјеци омогућити интензивније кориштење српског језика. Нови простор свакако ће обезбиједити комфорније услове за пробе нашег хора, а у плану су и многи други пројекти културно-образовног и едукативног садржаја о којима ћемо писати по њиховом отпочињању.

Парох вуперталски

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=943049216206106&id=187697271741308&sfnsn=scwspmo&extid=t79KIDAxdpY88QQT