VUPERTAL, NOVOSTI

Slava parohije u Vupertalu

U nedjelju uoči Male Gospojine parohija vupertalska, čiji hram je posvećen ovom prazniku, proslavila je svoju hramovnu slavu.  Liturgijsko slavlje predvodio je episkop Grigorije uz sasluženje protosinđela Jovana Stanojevića, koji živi i bavi se naučnim radom u Vupertalu, te sveštenika Mladena Janjića iz Kelna, Aleksandra Sekulića iz Diseldorfa, penzionisanog paroha vupertalskog Jovana Marića i nadležnog paroha Zorana Ilića.

Liturgijskom besjedom episkop Grigorije približio je okupljenoj crkvi tajnu Bogorodičine ličnosti. On se pozvao na Svetog Atanasija Velikog koji kaže da je Bog postao čovjek da bismo mi postali bogovi i da je on okusio smrt da bismo mi smrtni postali besmrtni, a da je ovo sve postalo za nas ostvarivo samo zahvaljujući srcu Presvete Bogorodice čije srce je bilo toliko prostrano da primi onoga koga po riječima crkvenog pjesnika ,,ni nebesa ne mogu primiti“. 

Domaćin ovogodišnje slave naše parohije bio je gospodin Nemanja Zivlak koji je sa svojom porodicom upriličio gostoprimstvo gostima iz susjednih nam parohija svojim zvanicama i sveštenstvu.

Lijep dan je omogućio služenje Liturgije u parohijskom dvorištu i veće okupljanje vjernika bez narušavanja propisa o obaveznoj distanci koja je propisana mjerama zdravstvene zaštite u Korona krizi. Praznično slavlje nastavljeno je poslije Liturgije u hramovnoj porti i u crkvenim salama kojima je udahnut sasvim nov duh renoviranjem koje je završeno neposredno pred praznik.

Otac Zoran na kraju Liturgije zahvalio se svima koji su prethodnih mjeseci nesebičnim dobrovoljnim radom, finansijama i svim drugim načinima pomogli renoviranje parohijskih objekata i rekao da je konačni cilj da se renovirani prostor ispuni smislenim sadržajima. Jedan od prvih sadržaja biće radionice za usavršavanje njemačkog jezika za novopristigle parohijane iz naših matičnih zemalja i igraonice za djecu koje će djeci omogućiti intenzivnije korištenje srpskog jezika. Novi prostor svakako će obezbijediti komfornije uslove za probe našeg hora, a u planu su i mnogi drugi projekti kulturno-obrazovnog i edukativnog sadržaja o kojima ćemo pisati po njihovom otpočinjanju.

Paroh vupertalski

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=943049216206106&id=187697271741308&sfnsn=scwspmo&extid=t79KIDAxdpY88QQT