BERLIN, NOVOSTI

Slava Srpske dopunske škole ,,Sveti Sava” Berlin – Tempelhof

Srpska dopunska škola ,,Sveti Sava“ Berlin – Tempelhof, pri hramu Vaskrsenja Hristovog proslavila je svoju školsku slavu Svetoga Savu u nedelju 26. januara 2020.

Učenici su sa nastavnikom veronauke, Predragom Jankovićem, i nastavnicom srpskog jezika i književnosti, Anom Kojadinović, učestvovali na Svetoj Liturgiji u crkvi Vaskrsenja Hristovog na Tempelhofu, pričestili se, a zatim radosno, zajedno sa protojerejom-stavroforom  Draganom Sekulićem, prelomili slavski kolač.

Nakon Svete Liturgije, upriličen je svetosavski recital, koji je počeo pevanjem Svetosavske himne. Potom su gledaoci imali priliku da uživaju u predstavi ,,Potraga za izgubljenim blagom“, koju su izveli učenici Srpske dopunske škole na Tempelhofu uz violinsku pratnju Aurore Vračević, a koja tematizuje potragu za identitetom i srpskim jezikom kao njegovim neodvojivim elementom. Predstavu su osmislili nastavnici Predrag Janković i Ana Kojadinović, uz svesrdnu podršku i blagoslov protojereja-stavrofora Dragana Sekulića. Nakon predstave učenici su proizneli recitalski deo priredbe, kazujući prigodne pesme o Svetom Savi.

Prisutnima se obratio protojerej Dragan Sekulić, naglašavajući da je Sveti Sava najznačajnija ličnost srpskog naroda, čija je ideja uspela da održi sveukupnu duhovnu, nacionalnu i kulturnu dimenziju postojanja našeg naroda.

Mnogobrojna publika i gromoglasan aplauz, kao i sveopšte ushićenje, pa i suze na licima roditelja, najrečitije govore o uspešno realizovanoj priredbi.

Nastavnica Ana Kojadinović napominje da je svetosavska tradicija konstitutivni element našeg naroda, a budući da je Savindan školska slava, poziva sve roditelje da se priključe Srpskoj dopunskoj školi i doprinesu očuvanju pravoslavne vere, srpskog jezika, kulture i tradicije.          

Učenicima, učesnicima programa, a i svoj prisutnoj deci podeljeni su tradicionalni svetosavski paketići.

Svetosavske svečanosti u Berlinu pratila je i snimala novinarka Radio Beograda gospođa Dragana Živojinović, koja je napravila intervjue sa narodom i decom i sve to je bilo emitovano na sami dan Svetog Save, u ponedeljak 27.01.2020. godine u emisiji „Večeras zajedno“. Cela emisija, te večeri, bila  je posvećena svetosavskim svečanostima u Berlinu. Inače, ova emisija ove godine slavi 50 godina postojanja, a Crkvena opština Berlin je imala pedesetogodišnji jubilej prošle godine, tako da je i o tome bilo reči u pomenutoj emisiji.

http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/3824973/savindan-u-berlinu.html