ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Слава у Манастиру Петропавлово

На празник Светих апостола Петра и Павла, сестринство Манастира Петропавлово угостило је мноштво вјерника и два веома драга госта, Епископе Димитрија и Григорија. Преосвећеним Владикама саслуживали су свештеници и свештеномонаси захумско-херцеговачке Епархије и других епархија. 

Сестринство манастира Петропавлово данашњи празник прославља као Славу манастира, будући да су ранохришћански манастирски храмови посвећени Светом апостолу Петру и Светом апостолу Павлу. Овогодишња славска свечаност почела је у навечерје Празника вечерњим богослужењем.

Након Отпуста по благослову Владике Димитрија сабраним вјерницима обратио се Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Њемачке Г. Григорије.

Владика је истакао да је посебна радост данас бити у чудесном петропавловском Манастиру међу покојнима и међу сестрама које својим животима свједоче вјечни и непоколебљиви живот. Гововорећи о личностима апостола Петра и Павла, Владика је нагласио да је Петра красила храброст скривена у способности да сагледа, и да се суочи са својом слабошћу коју је као истински човјек морао да носи; а Павла је красила мудрост, праћена смиреношћу, дуготрпљењем и љубављу. Апостоли Петар и Павле су својим животима постали примјер хришћанима, који би следећи тај примјер по Петру имали инцијативу и храброст да ходе напријед, а по Павлу би имали мудрост да у том ходењу напријед буду и мисионари и просвјетитељи Васељење.

У близини Манастира Петропавлово налази се пећина која се по предању везује за боравак апостола Павла и Тита на том мјесту у вријеме мисионарског путовања ка Далмацији. Вечерња служба у Павловој пећини почиње у 18:30 часова.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка