MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Spasovdanska liturgija u Hramu Svetog Save

U četvrtak 25. maja 2023. godine u zavetnom Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, svetom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i nemački g. Grigorije.

Vladiki Grigoriju sasluživao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop remezijanski g. Stefan vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija; kao i iguman manastira Bliškovo Vladislav Cvetković iz eparhije budimljansko-nikšićke; umirovljeni protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović; protojereji: Nenad Jovanović, Dragan Šovljanski, Ivan Štrbački, Predrag Prodić;
jerej Branislav Kličković; kao i protođakon Mladen Kovačević i ćakon Aleksandar Debeljak iz eparhije diseldorfske i nemačke.

Prisluživali su čtečevi Miloš Šarić i Miloš Stamenković.
Molitveno učešće u Svetom evharistijskom sabranju uzeo je verni narod, uz pojanje pojaca Hrama Svetog Save.

Vladika Grigorije obratio se sabranom vernom narodu besedom:
„Danas slavimo Vaznesenje Gospodnje, još jedna pobeda Hrista Spasitelja i još jedan izraz Njegove ljubavi i Njegovog smirenja. Najpre smo čuli u apostolu kako se uzneo na nebo. A dva anđela su prišli apostolima i pitali ih zašto su zbunjeni. Onaj koji se uznese doći će ponovo. I to je bila prva reč utehe, a potom Evanđelje opisuje da je Bog postao čovek u svemu osim u grehu. U tom času objavljuje im da mu se dala svaka vlast na nebu i na zemlji i da će im poslati Duha Utešitelja. On je Bog slobode i ljubavi, jer da Hristos nije otišao onda Duh neće moći da dođe i neće se moći projaviti sloboda u našoj veri, nego bi smo Ga stalno gledali i verovali, a Duha kojeg Nam je poslao se prima slobodom i verom ljubavi. Upravo to nam poručuje današnji praznik u kome se sećamo svega što je Hristos učinio za nas ali sećamo se da je otišao telom, a Duha koji je poslao upravo nas je sabrao sve ovde u Hram.“ – istakao je vladika Grigorije u svojoj besedi.

Izvor: https://hramsvetogsave.rs