BREMEN, NOVOSTI

Stradalna sedmica i praznik Vaskrsenja Hristovog – Bremen

Praznične svečanosti u Crkvenoj opštini počele su praznikom Vaskrsenja pravednog Lazara i praznikom Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Proslava ovih velikih događaja obeležena je Svetim Liturgijama i svim propratnim običajima koji su vezani za ova dva velika praznika u našoj Svetoj Crkvi.
Nakon ovih svečanih praznika ušli smo u dane Strasne sedmice, obuzeti setnim razmišljanjima da smo u vremenu produbljivanja osećaja pokajanja i praktikovanja redovne molitve, da što spremnije i rasterećenije dočekamo najradosniji i najvažniji hrišćanski praznik – Praznik Vaskrsenja Hristovog.
U toku Stradalne sedmice služena su mnoga bogosluženja dnevnog kruga u skladu sa tipikom naše Crkve.
 
Na Veliku sreda, kada se naša pravoslavna Crkva seća izdaje Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, u Bremenu je služena Sv. tajna jeleosvećenja.
 
Na Veliki četvrtak služena je Sveta Liturgija u večernjem terminu po ugledu na vreme održavanja Svete tajne večere.
 
Na Veliki petak ujutru služeni su Carski časovi a u poslepodnevnom terminu večernja služba sa iznošenjem plaštanice.
 
Dan Velike subote obeležen je služenjem Svete Liturgije sa večernjim bogosluženjem, prepune radosnih momenata praznika Vaskrsenja Hristovog.
 
Vaskrsenje Hristovo dočekano je u nesvakidašnjoj radosti uz veliki broj naših vernika iz Bremena i okoline.
Praznik nad praznicima proslavljen je u hrišćanskoj ljubavi, i velikim brojem pričasnika, kako i dolikuje na dan Vaskrsa Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista.
 
paroh bremenski
protojerej Saša Momirović