KELN, MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Susret porodica i književno veče sa Vladikom Grigorijem – Keln

30. aprila 2023. godine, u prostorijama Crkvene opštine Keln, nakon večernjeg bogosluženja održan je susret porodica srpsko-nemačkog govornog područja i svečana večera. Ovaj susret priređena je za sve naše parohijane iz srpsko-nemačkih brakova iz kojih su mnogi bračnici prišli našoj Svetoj pravoslavnoj crkvi a koji svojom ljubavlju i trudom čine važan deo naše zajednice, trudeći se da naša Crkvena opština raste i okuplja oko sebe sve duše žedne istine, pravde i ljubavi Božije.

Ovom prilikom priređen je i svečani program promocije knjige na nemačkom jeziku čiji je autor naš Preosvećeni Vladika Grigorije. U drugom delu programa govornici su, citirajući odabrane delove knjige, ispričali i preneli svoja iskustva života u našoj crkvenoj zajednici. I večernje bogosluženje i program u sali održani su na nemačkom jeziku čime je ukazana čast našoj braći i sestrama koji nisu savladali srpski jezik. Srca ispunjena ljubavlju i poštovanjem razumeju se i bez znanja jezika a atmosfera svečane večere je to potvrdila.

U pauzama između izlaganja članova zajednice i našeg Vladike, prisutne je razgalilo i virtuozno sviranje maestra, kompozitora i aranžera gospodina Luke Milosavljevića, dirigenta našeg obnovljenog hora uz čije je maestralno sviranje klavira, svojom pesmom učestvovala i gospođica Jana Rančić koji zajedno čine ansambl Kadifa. Imali smo čast da čujemo odabrane stare srpske kompozicije izvedene na  vrhunskom nivou, što su posle svake numere srdačnim aplauzima i ovacijama pozdravili svi prisutni. Nakon oficijelnog programa, uz molitvu i blagoslov Vladike pristupili smo večeri uz koju su poslužena vrhunska vina iz naše otadžbine, koja su dodatno predstavila domaćinski i trudoljubivi naš srpski rod.

U atmosferi veselja i radosti u Hristu, što smo svi jedni drugima braća i sestre iako smo iz različitih kultura i jezika, i na ovaj način posvedočili smo reči Spasa našega i Gospoda gde su dvoje ili troje sabrani u ime Moje i Ja sam sa njima. Prijatni razgovori, ljubav koja se preliva iz srca u srce i što se više deli sve je veća, druženje uz pesmu i bogatu trpezu nastavljeno je do duboko u noć, a svi koji su bili učesnici ove divne večeri otišli su svojim domovima bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo, koje će poslužiti kao povod i za aktivnije učestvovanje u bogoslužbenim i svim drugim sabranjima naše zajednice, ali i za dalje traganje i učenje iz neiscrpnih riznica naše Srpske pravoslavne crkve i kulture našega bogomspasavanog roda.

Uprava CO u Kelnu