KELN, NOVOSTI

Susret Pravoslavne omladinske zajednice Nemačke (Orthodoxer Jugendbund Deutschland) u Kelnu

Keln, 9. februar 2019.

Na predlog predsednika pravoslavne omladinske zajednice u Nemačkoj, protonamesnika Mladena Janjića, u Kelnu 9.februara 2019.godine, održan je jednodnevni skup pravoslavne omladinske zajednice Nemačke.

Program je počeo u hramu Vozdviženja Časnog Krsta, gde su starešina hrama protonamesnik Mladen Janjić i protojerej stavrofor Neđo Janjić, arhijerejski namesnik za Severnu  Rajnu i Vestfaliju, dočekali učesnike ovog skupa. Posle kratke internet prezentacije o srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj i Crkvenoj opštini Keln, otac Mladen je održao predavanje o Krsnoj slavi i njenom značaju za srpski narod. Nakon teorijskog dela pristupilo se molitvenom (praktičnom) osvećenju slavskog znamenja u čast prenosa moštiju Sv. Jovana Zlatoustog koji se tog dana proslavljao.

Posle obavljene molitve, obilaska i razgledanja hrama i paraklisa svi učesnicu su prešli u duhovni centar kelnske parohije gde su pripremljeni doručak i posluženje.

Posle doručka svi učesnici su se uputili ka hramu Sv. Dimitrija, Antiohijske Pravoslavne crkve. U hramu se pravoslavnoj omladini, čiji broj je rastao svakim satom, obratio starešina hrama visokoprečasni sveštenik Abdallah Jamal. On je sve prisutne upoznao sa istorijatom crkve, njihovom zajednicom i aktivnostima. Nastavljen je rad u grupama na aktuelne teme. Pred kraj sabranja u antiohijskoj zajednici predstavnici prisutnih pravoslavnih crkva su na svojim maternjim jezicima, ali i svi zajedno na nemačkom, pevali tropare i slavili Boga zablagodarivši na taj način antiohijskoj zajednici na gostoprimstvu.

Posle srdačnih pozdrava omladinci (grupa od 80 ljudi) su krenuli ka grčkoj crkvi posvećenoj Svetom Heribertu i Uspenju Presvete Bogorodice koja se nalazi u samom centru grada Kelna na obali reke Rajne. U grčkoj crkvi obavljena je molitva blagosiljanja hlebova (Artoklasia). Protojerej stavrofor Konstantin Miron je pozdravio učesnike i poželio uspešan rad njihove zajednice. U lepoj i prijatnoj atmosferi svi su učestvovali u trpezi ljubavi koju je pripremila grčka zajednica.

Posle uspešnog i plodonosnog dana na kraju ovog jednodnevnog susreta priređen je svim učesnicima obilazak kelnske katedrale, koju je za ovu priliku upriličio starešina kelnske katedrale visokoprečasni Tobias Hopmann.

U kasnim večernjim satima, ovaj divan susret pravoslavne omladine iz Kelna i okoline u kome je učestvovalo 80 omladinaca (Grka, Bugara, Antiohijaca, Aramejaca, Rusa, Rumuna i Srba), priveden je kraju. Svi su srdačno, pozdravljajući jedni druge,  krenuli svojim domovima sa željom da se svi opet susretnu na „Danima Pravoslavne Omladine“,  koji će se održati u Gisenu od 20. do 22. Septembra 2019 godine.