AUDIO, KELN, NOVOSTI

Susret srpsko-nemačko govornih porodica u Parohiji kelnskoj

Keln, 18. novembra 2018.

Dana 18. novembra 2018. godine u Crkvi Vozdviženja Časnog Krsta po prvi put upriličen je susret srpsko-nemačko govornih porodica u parohiji kelnskoj.

Večernje bogosluženje na srpskom i nemačkom jeziku bogoslužili su protojerej-stavrofor Neđo Janjić, paroh kelnski i protojerej Danilo Radmilović, paroh diseldorfski. Za pevnicom su pojali Episkop diseldorfski i nemački gospodin Grigorije, protonamesnik Mladen Janjić i pojci pri hramu Vozdviženja Časnog Krsta. U ispunjenom hramu prisutnima se obratio prigodnom besedom starešina hrama otac Mladen Janjić. U svojoj besedi, na nemačkom jeziku, on je naglasio značaj ovakvih susreta koji učvršćuju ljubav prema bližnjima, nezavisno od jezika, verske i nacionalne opredeljenosti. 

Nakon kratkog razgledanja hrama program je nastavljen u prostorijama duhovnog centra.  Uspešnom internet prezentacijom na nemačkom jeziku protonamesnik Mladen Janjić i Dr. Ilija Đorđević (član Crkvenog odbora) predstavili su osnovne elemente istorije Srpske pravoslavne crkve i Eparhije diseldorfske i nemačke, kao i crkvenu opštinu Keln, njen dosadašnji život, rad i planove za budućnost.

Tom prilikom upriličena je dodela Svetosavske Povelje Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu  gospođi Gerlinde Brosseder, kompaniji IMSS iz Kelna i protonamesniku Mladen Janjiću za usrdnu podršku naučno-istraživačkoj delatnosti i razvoju instituta za sistematsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Povelju je uručio , Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i nemački Grigorije. Muzičko-kulturnim programom na nemačkom i srpskom jeziku zaokružen je zvanični deo susreta srpsko-nemačkih porodica.

Veče je nastavljeno uzajamnim upoznavanjem i druženjem uz  prijatne zvukove tradicionalne muzike i specijalitete srpske kuhinje. U susretu je učestvovalo 40 porodica mešovitih brakova iz  10 nacionalnih zajednica.