EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI, HANOVER

Svečana akademija i naučni simposion u Hanoveru povodom pola veka postojanja Eparhije nemačke i diseldorfske (1969-2019)

Eparhija diseldorfska i nemačka organizuje povodom 50 godina postojanja trodnevne svečanosti od 28. do 30. juna 2019. godine u Hanoveru.

Na Vidovdan, u petak 28. juna u 18:00 časova, biće održana svečana akademija nakon čega će za sve goste uslediti svečani prijem.

Na samom početku akademije pozdravno slovo, i to po prvi put na nemačkom jeziku, uputiće Preosvećeni Episkop Diseldorfa i Nemačke Gospodin dr Grigorije Durić. Prisutnima će se obratiti i Visokopreosvećeni Mitropolit Nemačke Gospodin Avgustin iz Carigradske Patrijaršije, Preuzvišeni Pokrajinski Biskup Hanovera Gospodin Ralf Majster iz Evangelističko-luteranske crkve, Preuzvišeni Biskup Magdeburga Gospodin dr Gerhard Fajge, predsedavajući Ekumenske komisije Nemačke Biskupske Konferencije i Preuzvišeni vikarni Biskup Hildeshajma Gospodin dr Nikolaus Švertfeger.

Nakon pozdravnih govora Episkopa i Biskupa, i kratkog muzičkog intermeca uslediće izlaganja.

– Episkop Grigorije govoriće na temu „Teološke perspektive Srpske Pravoslavne Crkve u Nemačkoj“.

– Biskup Gerhard Fajge govoriće na temu „Pravoslavlje i Katolička Crkva u Nemačkoj u dijalogu“.

U diskusiji, koju će moderirati prof. dr Tomas Bremer sa Katoličkog teološkog fakulteta Univerziteta u Minsteru, učestvuju pastor Evangelističke crkve u Nemačkoj gospodin Voldemar Flake, Biskup Gerhard Fajge i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović.

Dan kasnije, u subotu 29. juna, Eparhija diseldorfska i nemačka organizuje simposion „Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“. Simposion će se održati u Crkvenom centru Svetoga Save u Hanoveru između 09:15 i 19:30 časova.

Naučni savet simposiona čine prof. dr Danijel Benga sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Minhenu, prof. dr Tomas Bremer sa Katoličkog teološkog fakulteta Univerziteta u Minsteru i prof. dr Martin Tamke sa Evangelističkog teološkog fakulteta Univerziteta u Getingenu.

U nedelju 30. juna u 10:00 časova Episkop Grigorije služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save u Hanoveru.