BERLIN, NOVOSTI

Svečanosti u Berlinu povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 50 godina postojanja Crkvene opštine Berlin

U Berlinu su ove jeseni obeležena dva značajna jubileja – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i pedeset godina postojanja Crkvene opštine Berlin. Najpre je 19. septembra 2019. u hramu Svetog Save priređen prijem za goste iz politčkog, kulturnog i crkvenog života grada Berlina. Posle čina blagodarenja na nemačkom jeziku, pozdravne govore su održali g. Dragan Mitrovski, predsednik Crkvene opštine Berlin, gospodin Rajd Saleh, šef frakcije SPD-a u berlinskom parlamentu, gospodin Andreas Gajzel, senator unutrašnjih poslova i sporta u Berlinu, arhimandrit Emanuil, predsednik Ekumenskog saveta Berlin Brandenburg i protojerej Andrej Sikojev, ruski pravoslavni sveštenik u Berlinu. U prijatnom ambijentu, uz zakusku i srdačne razgovore, gosti su ostali dugo u crkvenom domu.

U petak 04. oktobra 2019. održana je Svečana akademija u prepunom Ruskom domu u samom centru Berlina uz prisustvo 500 vernika. Svečanost je otvorena Svetosavskom himnom u izvođenju berlinskih crkvenih horova, hora Sveti Stefan Dečanski i hora Serafimi. U uvodnom delu predsednik Crkvene opštine Berlin, Dragan Mitrovski, pozdravnim govorom obratio se prisutnima. U narativnoj deonici svečanosti, prota Dragan Sekulić proizneo je delove Žičke besede Svegoga Save o pravoj veri, duhovnog oca srpskog naroda i pokazatelja puta koji vodi u život večni. Prota Veljko Gačić je iscrpnim hronološkim prikazom predočio letopis osnivanja i istorijski tok Crkvene opštine Berlin, od osnivanja, 1969. godine, pa do danas. Sve je započelo aktom patrijarha srpskog gospodina Germana od 28. februara 1969. godine: „Na osnovu člana 55 tač. 12 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a po ukazanoj potrebi, ovim IMENUJEMO PRVI SRPSKI PRAVOSLAVNI CRKVENI ODBOR U BERLINU“. Prisutni su imali izuzetnu čast da pozdrave jedinog živog člana prvog Crkvenog odbora, gospodina Cvjetka Malića.

Bogatom muzičkom sadržaju akademije doprineli su brojni umetnici, koji žive i stvaraju u Berlinu. Program je obogaćen glasom operskog pevača, basa, Miomira Nikolića, melodijama flautistkinje Stanislave Barać, violinistkinje Aleksandre Latinović i pijanistkinje Jane Ačkun. Interesantno je bilo slušati Slovo o mukama kompozitora Ivana Jevtića, na reči Svetoga Save, a u izvođenju Miomira Nikolića.

U središnjem delu programa publika je imala prilike da čuje kraći recital učenika Srpske dopunske škole sa Tempelhofa i Vedinga.

Uzvišenu i nadahnutu atmosferu Akademije obogatili su zajednički, ali i pojedinačni nastupi horova – Sveti Stefan Dečanski i Serafimi, pod dirigentskom palicom gospođe ljiljane Šurdilović i gospodina Simeona Sekulića. Prvi put je naš narod u Berlinu mogao da čuje himnu Pećkoj Patrijaršiji u izvođenju hora Serafimi. Naročitu pažnju publike, propraćenu gromoglasnim aplauzom, zavredio je najstariji član hora Serafimi, gospodin doktor Franc Gerner. Svečanost je završena nastupom ansambla gospodina Duška Jovanovića i muzičkim numerama Vesne Dimić, vokalne solistkinje Radio–televizije Srbije.

Prota Dragan Sekulić se prigodnim rečima zahvalio svim učesnicima i gostima, podsećajući da su našu Srpsku crkvu i državu sveci osnovali, ujedno pozivajući na mir, ljubav i toleranciju, ostanak na svetosavskom putu, putu vere i znanja.

Program svečane akademije je vodila Ana Kojadinović, doktorand na katedri za slavistiku Humboltovog univerziteta u Berlinu, koja inače predaje srpski jezik u dopunskoj školi Sveti Sava pri hramu Vaskrsenja Hristovog na Tempelhofu.

Utisci posle Akademije, po svedočenju mnogih, mogu se iskazati y jednoj rečenici – srpski narod u Berlinu odavno nije imao ovakav jedan kulturni događaj.

Završni deo svečanosti održan je u oba berlinska hrama u nedelju 06. oktobra 2019. služenjem Svete Liturgije, činom blagodarenja i zakuskom za sve vernike u crkvenoj sali.