NOVOSTI, FRANKFURT

Sveštenik Simon Turkić – Citati i pouke

Umjesto raznih sumnjivih citata i ,,pouka” koje se dijele po internet-vilajetu bolje bi bilo da dijelimo citate iz Svetoga Pisma i pouke Svetih Otaca.

Citati iz Svetoga Pisma i pouke Svetih Otaca pozivaju nas na pokajanje, tj. savlađivanje sebe. A razne belosvjetske maštarije ili izmišljeni ,,biseri” poput ,,vuka u jagnjećoj koži” preskaču borbu sa samim sobom i perfidno od nas prave ,,ispravne” a druge oko nas ,,krive”. 

Onaj ko krene za takvim lažnim predstavljanjem pretvara se u patetičnu kreaturu koji, umjesto da ,,drži um u adu i ne očajava”, drži um u ,,raju i ne očajava”. 

Poput sektaša sebe smatra sokolom a sve one koje ne voli vranama. Ili poput onog starca čijoj se vanjštini i prividnom ,,smirenju” divio Sveti Jovan Lestvičnik i koji mu reče: ,,Pusti pse neka laju”, kada ga je Sveti Jovan pitao kako podnosi što braća govore loše o njemu. Tada je Lestvičnik shvatio da je starac u prelesti. 

Kada su starca Pajsija pitali kako da posmatramo snove, on je odgovorio: ,,Kada dostignemo nivo Jakova praoca onda se bavimo snovima”.

Dakle manimo se prodavanja magle tj. Laži, koje nas uče da poput budista budemo samoobožavajuća bića koji uporno isfrustrirani svojim ličnim porazima i neuspjesima okrivljujemo drugoga i druge. 

Sjetimo se rečenice Dostojevskog iz Braće Karamazovi koji kroz lik Dimitrija Karamazova kaže: ,,Ja sam kriv za sve i svakome na ovom svijetu”. 

I pouke Svetih otaca koji vele: ,,Osudi samog sebe pa te Bog neće osuditi”.

o. Simon Turkić