NOVOSTI, FRANKFURT

Sveštenik Simon Turkić – Molitveno razmišljanje pred praznik, Car Konstantin i žena Samarjanka – Frankfurt

Car Konstantin, Sveti i ravnoapostolni rođen je u gradu Naisu, današnjem Nišu oko dvjesta i sedamdeset godina poslije ovaploćenja Sina Božijeg, Gospoda našeg Isusa Hrista. Otprilike isto toliko godina prošlo je od čuvenog razgovora Spasitelja Isusa sa ženom Samarjankom i osnivanjem Konstantinopolja (303 g).

Ove godine, da li zbog pošasti svijeta virusom kom dadoše ime ,,Korona“ (ne želeći da diskutujem o Koroni), ili zbog godina života, jevanđelska priča o susretu Hrista sa ženom Samarjankom ,,pogodila“ me kao nikada ranije.

I prije ove pete nedjelje po Vaskrsu razmišljao sam o susretu kod Jakovljevog studenca, a evo, utisci su jaki i pred večernjom molitvom uoči proslavljanja Svetog cara Konstantina i carice Jelene. U rano prošlonedjeljno jutro napisao sam jednu besjedu na temu susreta kod Jakovljevog studenca, želeći da pozovem vjerne i sumnjičave u kapeli Sv. Luke da priđemo i svi zajedno poklonimo se i pripadnemo Hristu.

Nove misli se roje. I prosto kao da sam bio ,,tamo“ i ,,tada“ (ne maštajući), a i imao sam blagoslov da budem u Svetoj zemlji 2016. godine i napijem se vode u Nablusu – Sihemu sa Jakovljevog studenca  koji se sada nalazi ispod oltarskog dijela impresivnog pravoslavnog hrama u ovom gradu.

Sada, ove 2021. godine pred proslavu Svetog cara Konstantina služenjem Svete Liturgije, pokušaću da napravim neku vrstu poređenja između Cara i Samarjanke.

Konstantin je pobjedio svog takmaca cara Maksencija i to tako što je prihvatio znak HR – Hrista je prihvatio i pobjedio. Žena Samarjanka prihvatila je Hrista i neustrašivo krenula u pobjedu sebe i sličnih joj komšija. Car Konstantin 313. godine izdaje Milanski edikt – kojim daje slobodu hrišćanima. Žena Samarjanka, lučonoša Svjetlosti jevanđelske, poziva svoj grad i sugrađane na oslobođenje od starog robovanja grehu i na slobodu koja se stiče poklonjenjem Caru nad carevima Hristu, Sinu Božijem. Car Konstantin osnivač Konstantinopolja gradi temelj moćnom carstvu hrišćanskom koje je izvor civilizacije svijeta. Žena Samarjanka svojim pokajanjem saučestvuje na vrhunski način u uzdizanju slave Božije, zidanju Crkve Gospodnje koja postoji zauvijek. Konstantin oduševljeno prima pečat HR na svoje srce i postaje Svet i ravnoapostolan. Samarjanka srčano reče: ,,Vidim, ti si Prorok!“ i postaje Sveta i ravnoapostolna i velikomučenica.

Konstantin je visokog roda i najvišeg statusa zemaljskog.

Samarjanka je niskog roda i najnižeg statusa zemaljskog.

Konstantin je visokomoralan i visokoobrazovan.

Samarjanka je niskog morala i bez obrazovanja.

I car i prosjak,

i gospodar i sluga,

i Jevrej i Grk

i pravednik i grešnica,

svi mi, kako onomad tako i sada:

Svi smo jedno u Hristu!

Nema više Grka ni Jevreja, ni roba ni gospodara!

Nema više Rusa i Amerikanca, ni Jevreja i Iranca!

Nema više Srbina i Hrvata, ni Grka i Albanca!

 

Car Konstantin i žena Samarjanka su jedno u Hristu! Pokajani i blagosloveni djelima ravnoapostolnim. Sveti Car Konstantin i carica Jelena su i pronašli časni krst na kojem je bio raspet Hristos. A žena Samarjanka koja se zvala Fotina – na srpskom jeziku Svjetlana, pokajanjem se potpuno predala Gospodu i postala žena Svjetlosti Hristove, svjedok vavijek! Postradala je kao velikomučenica svjedočeći, prvo svom gradu, pa onda i svim drugim gradovima gdje ju je vodio Duh Gospodnji, da je Isus Hristos Spasitelj roda ljudskog i tvorevine.

Upoređujući cara Konstantina i ženu Samarjanku, uporedimo sebe jedni sa drugima. I ne uznosimo se nad bilo kim, jer nas sve skupa Gospod izbavi.

Svi narodi kličite i slavite Gospoda! Koji nas prevede preko mrtvog mora i izbavi pustinjske žege.

Koji nas Sobom hrani i pita.

Sve!

Bez razlike!

I predsjednike i paore,

i naučnike i neobrazovane,

i zle i dobre.

Baš kao bogatog cara i siromašnu Samarjanku.

Bogat je onaj ko ima Boga u sebi (Sv. Nikolaj Žički).

Zato, sada prihvatimo Hrista kao car Konstantin i imenom Gospodnjim prvo pobjedimo sebe! Napijmo se ,,vode od koje više ne žedni“, kao žena Samarjanka i svjedočimo svijetu da je Isus Hristos Svjetlost svijetu, koju tama ne obuze. Svjetlost vaskrsna i radosna koja radosti srce i duše i pričašćuje nas Carstvu Svete Trojice.

 

Sveštenik Simon Turkić