NOVOSTI, FRANKFURT

Sveštenik Simon Turkić – Za mir u svijetu

Za mir u svijetu

,,Lanjske godine, dvadeset drugog marta,
s večera, desila mi se jedna vrlo čudna stvar.“
(Početak knjige Poniženi i uvređeni)

Danas je 23. mart 2022. godine.

Svijet bjesni…

Scene kruže strašne i rugoba opšte katastrofe prijeti čovječanstvu.

Ljudi uplašeni kupuju ulje i brašno i time pokazujemo da je življenje i obitavanje naše najviše zavisno od ,,hljeba nasušnog”.

Koliko je proteklo dvadeset drugih i dvadeset trećih martova i godina do sada?

I počeci proljeća svake godine pokazivali bi silu Vaskrsenja. Pupoljci odjednom postanu rascvjetani, umrlo i štrkljavo granje okiti se najednom životom. 

Sunce veselije i nebo kao mekše da postaje. Ali, eto, u svom ovom poretku mi, ljudi, koji smo privilegovani, dane činimo paklenim i svoje bližnje poniženim i uvređenim. Maštamo o zlu, pogruženi u svoj grijeh, ne vidimo pored očiju da nam svima ljubav nedostaje. 

Za sve i svakoga. 

Svima i svemu. 

Sveopraštajuća Ljubav i Svesilni Gospod naš Isus Hristos nedostaje čovjeku i otuda je on samoživ i odljud koji samo mašta da pobjedi, zgrabi i bude centar. 

Jer kad nam Hristos nije život onda smo mi sami sebi dovoljni, i posljedice takvog življenja su egocentričnost ili egoizam koji je konačna gordost. 

Kako god, čovjek dok je živ ne može izgubiti svoju bogolikost (milosti Božije radi) i kroz sva znamenja (na koje nema uticaja) Hristos nas priziva pokajanju, preumljenju i nudi nam besplatno ,,mir Svoj”. 

Vaskrsenje dolazi i dolazi, neupitno i silno, i ,,opšte Vaskrsenje”, zato je potrebno da ,,oživimo” i mi sami postom i molitvom. Raskinimo okove strasno-grešnog sebeljublja i preusmjerimo svu svoju energiju života u Hristoljublje koje neizostavno postaje čovjekoljublje. 

Svih ljudi. 

Sve tvorevine. 

Svakog bića. 

Raspupavanje po drveću neka bude nama rascvjetavanje miomira i blagouhanija u našoj duši. 

Pokajani i oprani blagodaću Svetog Duha da mirno i prepušteni životom Gospodu Hristu, lagano idemo Ocu Nebeskom na raspoznavanje.

To će biti naš najveći doprinos poniženima i uvređenima.

Sebe promjeniti. 

Postati dobar, smiren i krotak. 

Za mir u svijetu.

o. Simon J. Turkić