НОВОСТИ, ФРАНКФУРТ

Свештеник Симон Туркић – За мир у свијету

За мир у свијету

,,Лањске године, двадесет другог марта,
с вечера, десила ми се једна врло чудна ствар.“
(Почетак књиге Понижени и увређени)

Данас је 23. март 2022. године.

Свијет бјесни…

Сцене круже страшне и ругоба опште катастрофе пријети човјечанству.

Људи уплашени купују уље и брашно и тиме показујемо да је живљење и обитавање наше највише зависно од ,,хљеба насушног”.

Колико је протекло двадесет других и двадесет трећих мартова и година до сада?

И почеци прољећа сваке године показивали би силу Васкрсења. Пупољци одједном постану расцвјетани, умрло и штркљаво грање окити се наједном животом. 

Сунце веселије и небо као мекше да постаје. Али, ето, у свом овом поретку ми, људи, који смо привилеговани, дане чинимо пакленим и своје ближње пониженим и увређеним. Маштамо о злу, погружени у свој гријех, не видимо поред очију да нам свима љубав недостаје. 

За све и свакога. 

Свима и свему. 

Свеопраштајућа Љубав и Свесилни Господ наш Исус Христос недостаје човјеку и отуда је он саможив и одљуд који само машта да побједи, зграби и буде центар. 

Јер кад нам Христос није живот онда смо ми сами себи довољни, и посљедице таквог живљења су егоцентричност или егоизам који је коначна гордост. 

Како год, човјек док је жив не може изгубити своју боголикост (милости Божије ради) и кроз сва знамења (на које нема утицаја) Христос нас призива покајању, преумљењу и нуди нам бесплатно ,,мир Свој”. 

Васкрсење долази и долази, неупитно и силно, и ,,опште Васкрсење”, зато је потребно да ,,оживимо” и ми сами постом и молитвом. Раскинимо окове страсно-грешног себељубља и преусмјеримо сву своју енергију живота у Христољубље које неизоставно постаје човјекољубље. 

Свих људи. 

Све творевине. 

Сваког бића. 

Распупавање по дрвећу нека буде нама расцвјетавање миомира и благоуханија у нашој души. 

Покајани и опрани благодаћу Светог Духа да мирно и препуштени животом Господу Христу, лагано идемо Оцу Небеском на распознавање.

То ће бити наш највећи допринос пониженима и увређенима.

Себе промјенити. 

Постати добар, смирен и кротак. 

За мир у свијету.

о. Симон Ј. Туркић