AUDIO, DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta Arh. Liturgija u Diseldorfu

U nedelju 29. septembra Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije služio je liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Diseldorfu. Episkopu su sasluživali diseldorfski parosi Danilo Radmilović i Nebojša Rakić, kao i đakoni Aleksandar Sekulić i Aleksandar Debeljak.

Episkop Grigorije je mnogobrojni prisutni narod informisao i o promenama u organizacionoj strukturi Sabornog hrama, uvedenim radi jačanja duha sabornosti i što uspešnijeg služenja vernom narodu. Ubuduće će, naime, svi sveštenici namesništva za Severnu Rajnu i Vestfaliju, zadržavajući svoja nameštenja u dosadašnjim crkvenim opštinama, ujedno biti pribrojani bratstvu Sabornoga hrama, u okviru kojeg će takođe imati svoja specifična zaduženja i u njemu povremeno služiti. Novi starešina ovako organizovanog Hrama i bratstva biće arhijerejski zamenik, protojerej-stavrofor Neđo Janjić. Parohijske dužnosti na teritoriji CO Diseldorf i dalje će vršiti diseldorfski parosi Danilo Radmilović i Nebojša Rakić, zajedno sa đakonima, ali bez dosadašnje geografske podele. Svi sveštenici, naime, biće zaduženi za potrebe naroda sa teritorije čitave crkvene opštine, po naizmeničnom principu. Ispovest vernog naroda vršiće se subotom nakon večernje službe, a blagoslov Episkopa da ispovedaju narod imaju oci Neđo Janjić i protosinđel Jovan Stanojević. Pored redovnih liturgijskih bogosluženja nedeljom i praznicima, redovno će  biti služena i liturgija na nemačkom jeziku, subotom od 9č, a subotom i nedeljom nakon liturgije održavaće se za sve zainteresovane i „razgovori o veri“, koje će po pravilu voditi Vladika Grigorije, uz pomoć ostalog sveštenstva i saradnika.

U nadi da će sve naznačene promene doprineti bogatijem i intenzivnijem životu u našem Sabornom hramu, radosno vas iščekujemo! Dobro došli!

Besjeda Ep. Grigorija