VIKARNI EPISKOP JOVAN, VUPERTAL, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija i rukopoloženje na praznik Blagovijesti – Vupertal

U četvrtak 07. aprila 2022. godine, na praznik Blagovijesti u Vupertalu Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Episkop Grigorije uz sasluženje vikarnih episkopa Emanuela hristupolskog (Grčka pravoslavna mitropolija za Njemačku) i Jovana humskog, te brojnog sveštenstva i naroda.

Učešće u liturgijskom sabranju prvi put uzela je i mala Nora Obasikene koja je neposredno pred Svetu Liturgiju krštena rukom Episkopa Jovana. Nora je sa svojim roditeljima u Vupertal izbjegla iz ratom zahvaćenog Kijeva prije mjesec dana. Porodica Obasikene je u Ukrajinu emigrirala prethodnih godina iz rodne Nigerije.

Radost praznika uveličalo je i rukopoloženje teologa Stefana Marića u čin đakona, koji je odrastao u vupertalskoj zajednici. Stefan je sin oca Jovana Marića koji je skoro dvije pune decenije bio paroh u Vupertalu. Nakon Svete Liturgije Stefan je sa svojom porodicom, u parohijskoj sali, za sve okupljene pripremio trpezu ljubavi.

Odjeljak iz besjede Episkopa Jovana humskog u prilogu vijesti:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Drage vladike, dragi oci, draga braćo i sestre iz Vupertala, dragi gosti koji ste se danas sabrali da proslavimo praznik Blagovesti, čijim proslavljanjem primamo neizmernu božansku blagodat Duha Svetoga. Radost današnjeg praznika se višestruko blagodatno umnožava. Danas se krstila mala Nora i čestitam i njoj, njenim roditeljima i njenoj kumi. U narednim trenucima milošću i blagodaću Duha Svetoga, naš Vladika će rukopoložiti vašeg i našeg Stefana Marića u čin đakona i ako Bog da u nedelju, u Ahenu, u čin sveštenika. Svi ovi blagodatni darovi i božanska ljuba koji se izlivaju na Božiju Crkvu mogući su zato što se Bogorodica ceo život pripremala, pripremajući se i ne očekujući ništa zauzvrat, da postane majka Gospoda Isusa Hrista Sina Božijeg, i što je otvorenim srcem na poziv arhangela Gavrila rekla: ,,Evo sluškinje Gospodnje”. Nijednog od blagodatnih darova koje primamo mi nismo dostojni, niti nam umu može biti jasno kako je moguće da primamo dar, budući da ga ne zaslužujemo. Tako je Bogorodica u trenutku bila zbunjena. Ona je postavila pitanje kako je to moguće, međutim, ono što je ljudima nemoguće Bogu je moguće.

Ovim praznikom počinje jevanđeoska istorija, domostroj sapasenja počinje brže da se odvija. Grčka reč jevanđelje označava dobru i blagu vest a ta dobra i blaga vest jeste vest arhangela Gavrila upućena Bogorodici da će ona roditi Sina, Spasitelja sveta. Mi vidimo, draga braćo i sestre, da Duh Sveti među nama živi i diše i obnavlja Svoju Svetu Crkvu i najavljuje nam nove i veće darove koje primamo kroz nove i blagoslovene i blagodatne službe.

Neka bi Gospod dao svima vama, našem Stefanu i njegovoj supruzi i njegovoj braći, sestri i roditeljima svako dobro i neka bi mu podario otvoreno srce, jer se i on sprema ceo život za ovu sveštenu, veliku i odgovornu službu i kada ga je Crkva na tu službu pozvala on je rekao evo sluge Gospodnjeg.

Na samom kraju besede Vladika Jovan se obratio roditeljima novokrštene Nore na engleskom jeziku, čestitajući im praznik i sam čin krštenja njihove ćerke.