AUDIO, DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija i rukopoloženje na praznik Svetih apostola Petra i Pavla – Diseldorf

U nedelju 12.07.2020. na praznik Svetih apostola Petra i Pavla u porti diseldorfskog sabornog hrama služena je Sveta Liturgija. U prisustvu mnoštva vernog naroda Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Nemačke Gospodin Grigorije uz sasluženje protojereja-stavrofora Neđe Janjića, paroha kelnskog, protojereja-stavrofora Danila Radmilovića, paroha diseldorfskog, protojereja Nebojše Rakića, paroha diseldorfskog, jereja Dragana Čolakovića, jereja Milenka Bakmaza, paroha štutgartskog, protođakona Aleksandra Sekulića i đakona Aleksandra Debeljaka.

Ovom prilikom verni narod ima je priliku da vidi i molitveno učestvuje u činu rukopoloženja protođakona Aleksandra Sekulića u sveštenika. Otac Aleksandar postavljen je za paroha diseldorfske parohije.

U prazničnoj besedi na Sveto Jevanđelje Episkop Grigorije osvrnuo se na predstojeći čin i naglasio da za rukopoloženje kandidata u sveštenoslužitelja osnovni kriterijum jeste vera u Hrista Vaskrsloga. I da će nas sve Hristos jednog dana kao i Petra pitati – ljubiš li Me? Sveštenik, kakav god bio kao stvorenje Božije i kakav god imao temperament, treba da bude smiren duhom i krotak srcem. On treba da ljubi ljude po liku Hristovom. I kada se ljudi nas odriču i kada nas ne vole i kada nas ne prihvataju, mi moramo, mi ne smemo, da se odričemo njih, mi moramo njih da volimo. Ljubiti drugog nije samo reč nego zapovest.

Audio zapis besede Vladike Grigorija dostavljamo u prilogu: