VIKARNI EPISKOP JOVAN, ESEN, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija na praznik Sveta Tri Jerarha – Esen

U subotu, 12. februara 2022. godine na praznik Sveta Tri Jerarha, Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop humski g. Jovan služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetoga arhiđakona Stefana u gradu Esenu. Uz molitveno učešće vernog naroda parohije, Episkopu Jovanu sasluživali su nadležni sveštenik Duško Spasojević i sveštenik Jovan Marić.

Odeljak praznične besede Vladike Jovana u prilogu vesti:

Draga braćo i sestre, treba da se svagda sabiramo po ugledu na Hrista koji je na sabranju sa svojim učenicima razdelio hleb kao Svoje Telo i zajedničku čašu Svoje Krvi. Mi jedemo od toga istoga hleba i pijemo iz te iste čaše kušajući blagodati i istinu večnoga i blaženoga života u Vaskrslom Hristu. Neka je slava Gospodu koji nas je sabrao i sve stvorio radi obitavanja istog u blaženom životu.

Praznike posvećene svetiteljima i velikim događajima praznujemo kao neodvojive događaje istine budućega Carstva Božijeg i Hristovog Vaskrsenja. Među mnogim ocima i učiteljima Crkve naročito poštujemo Svetoga Jovana Zlatousta, Svetoga Vasilija Velikoga i Svetoga Grigorija Bogoslova, čiji zajednički spomen danas slavimo. Praznik Sveta Tri Jerarha je nastao u 11. veku kako bi se prevazišao sukob među poštovaocima koji su bili podeljeni u tri tabora, jedni su za osobu bez premca smatrali Jovana, drugi Vasilija a treći pak Grigorija. Naime, jednom episkopu javila su se u snu sva trojica uz objašnjenje da su oni isti pred Gospodom i da istim ustima u srcem svedoče jednu Istinu Carstva Božijeg.

Veliki jerarsi, kao svetila Crkve Hristove, pored svojih svetih života odlikovanih živom verom i dobrim delima, ostavili su nam širok opus književnih radova iz oblasti bogoslovlja. Među brojnim delima najvažnije mesto zauzimaju liturgijske molitve, molitve koje smo i danas slušali i usrdno se molili. Sadržaj molitava velikih jeraraha govori nam o smislu postojanja sveta i čoveka, a te iste molitve predstavljaju glas koji Crkva kao zajednica upućuje Bogu Ocu, moleći se za osveštanje i spasenje sveta i čoveka.