EPISKOP GRIGORIJE, KELN, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija – Nedelja 10. po Duhovima – Keln

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Dizeldorfa i Nemačke gospodin Grigorije služio je, uz sasluženje sveštenstva hrama i braće sveštenika iz naše Eparhije, Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Vozdviženja Časnoga Krsta u Kelnu 29.avgusta 2021.

Svečanost povodom služenja arhijerejske Liturgije dodatno je uveličana odlikovanjem arhijerejskog zamenika protojereja-stavrofora Neđe Janjića, ordenom Svetog mučenika Jovana Vladimira. Ovaj orden naša Sveta crkva izuzetno dodeljuje za posebno velike zasluge u služenju misiji naše crkve kao i za podvig ispovedništva. Koliko je veliko priznanje primio prota Neđo govori i činjenica da je ovim visokim odlikovanjem do sada počastvovano svega nekoliko ljudi. Takođe za veliki trud i požrtvovanost u služenju potrebama Svete crkve i protinica Alka Janjić primila je počasno odlikovanje medaljonom sa likom Presvete Bogorodice kao i Arhijerejsku gramatu Episkopa Diselodrfa i Nemačke. Gospodin Goran Adamović nagrađen je takođe Arhijerejskom gramatom za mnoga učinjena dobročinstva našoj Svetoj crkvi. Njegovim trudom i žrtvom i parohijska sala dobila je potpuno novi izgled.

Prota Neđo i protinica Alka svojim životima svedočeći najveće istine Svetoga jevanđelja, bivajući uvek otvorenog zagrljaja i srca svima onima koji pristupaju parohijskoj zajednici, od Boga su uzvedeni na visoku lestvicu vrlina. Darovima kojima ih je sami Bog ukrasio služili su potrebama našeg vernog naroda širom Nemačke države.

Tako je današnji Sveti praznik zablistao svetlošću Hristovog nerukotvorenog obraza i obasjavši otkrio na radost svima nama svoja dva svetila prota Neđu i protinicu Alku sa njihovom porodicom koji su po završetku Svete službe priredili nastavak zajedničarenja svome Vladiki i parohijanima kao pravi domaćini trpeze ljubavi. Radost i slavlje nastavljeno je u crkvenoj sali i tom prilikom uznete su mnoge zdravice, mnoge lepe reči podrške, čestitanja i lepih želja u atmosferi najprisnije bratske ljubavi i poštovanja. Naročito je bila dirljiva i emotivna beseda o. Mladena koji se proti obratio kao roditelju, kao bratu, kao saslužitelju i kao svom duhovniku.

Svojim virtuoznim izvođenjem raznih primerenih melodija odsviranih na klaviru atmosferu je ulepšao i gospodin Luka Milosavljević, pianista iz Kelna, koji je bio pratnja za nekoliko lepo otpevanih pesama koje je pripremila protinica Marina Janjić.

Pridružujemo se i mi svojim čestitkama i lepim željama, i molimo Gospoda i Spasa svih Hrista, da u dobrom zdravlju i kreposti podari dolgodenstvije prota Neđi i protinici Alki,da nas i dalje poučavaju svojim primerom i svojom ljubavlju i raduju svojim usavršavanjem u vrlini, da bi i mi uz njih sigurnije hodili stazama spasenja, na mnogaja i blagaja ljeta!

Uprava parohije u Kelnu