VIDEO, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija u Baru

Svetu Liturgiju na praznik Svetog Aleksandra Nevskog, a u 12. nedelju po Duhovima, u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira, koja je i posvećena Svetom Aleksandru Nevskom, služio je danas Episkop diseldorfski i njemački g. Grigorije.

Sasluživali su mu protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojereji Ljubomir Jovanović i Mladen Tomović, jerej Aleksandar Orlandić, đakon Dejan Tomović i protojerej-stavrofor Miloš Petrović iz Šapca.

Nakon pričešća vjernih blagosiljan je slavski kolač.

Na kraju je Vladika Grigorije besjedio na temu današnjeg jevanđelskog začala i podsjetio da u nama istovremeno obitavaju i tama i svjetlost.

“Zato Gospod i naglašava ‘da se svetli svetlost vaša među ljudima’. I kad god đakon kaže ovu reč, ja uvek kažem u sebi ‘hajde, Bože pomozi da ljudi vide ono što je svetlost u meni, a da ne vide ono što je tama u meni’. Ali, sa svešću da postoji tama u meni”, rekao je Vladika Grigorije.

Kazao je da je ta svjetlost u nama Hristos.

“Svetlost u nama je krst Hristov. Svetlost u nama je ime Hristovo. Svetlost u nama je Njegova žrtva, Njegova ljubav, Njegova milost, Njegova dobrota, Njegovo dobročinstvo za nas. Svetlost u nama je ono što nas čini živima”, kazao je on.

Vladika je dodao da trebamo da idemo stopama Hristovim da bi se svijetlila svjetlost u nama.

“I kao što Jevanđelje govori kako je On postradao, izašao i podnio žrtvu za sve, i mi treba da izađemo ponekad izvan sebe i da podnesemo žrtvu. Treba da izađemo izvan sebe da bismo pronašli sebe, kako nas uči Jevanđelje i kako nas uče najbolji učitelji, i psihologija i filosofija i kako god hoćete, bilo koje nauke o čoveku”, naglasio je Vladika diseldorfski.

R. Vojinović

 

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska