ВИДЕО, ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Света архијерејска Литургија у Бару

Свету Литургију на празник Светог Александра Невског, а у 12. недељу по Духовима, у крипти храма Светог Јована Владимира, која је и посвећена Светом Александру Невском, служио је данас Епископ диселдорфски и њемачки г. Григорије.

Саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереји Љубомир Јовановић и Младен Томовић, јереј Александар Орландић, ђакон Дејан Томовић и протојереј-ставрофор Милош Петровић из Шапца.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач.

На крају је Владика Григорије бесједио на тему данашњег јеванђелског зачала и подсјетио да у нама истовремено обитавају и тама и свјетлост.

“Зато Господ и наглашава ‘да се светли светлост ваша међу људима’. И кад год ђакон каже ову реч, ја увек кажем у себи ‘хајде, Боже помози да људи виде оно што је светлост у мени, а да не виде оно што је тама у мени’. Али, са свешћу да постоји тама у мени”, рекао је Владика Григорије.

Казао је да је та свјетлост у нама Христос.

“Светлост у нама је крст Христов. Светлост у нама је име Христово. Светлост у нама је Његова жртва, Његова љубав, Његова милост, Његова доброта, Његово доброчинство за нас. Светлост у нама је оно што нас чини живима”, казао је он.

Владика је додао да требамо да идемо стопама Христовим да би се свијетлила свјетлост у нама.

“И као што Јеванђеље говори како је Он пострадао, изашао и поднио жртву за све, и ми треба да изађемо понекад изван себе и да поднесемо жртву. Треба да изађемо изван себе да бисмо пронашли себе, како нас учи Јеванђеље и како нас уче најбољи учитељи, и психологија и философија и како год хоћете, било које науке о човеку”, нагласио је Владика диселдорфски.

Р. Војиновић

 

Извор: Митрополија црногорско-приморска