VIDEO, DORTMUND, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska Liturgija u Dortmundu

U nedelju, 6. septembra 2020. godine, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Nemačke Gospodin Grigorije uz sasluženje protojereja-stavrofora Zorana Ilića, protojereja Danila Dangubića, đakona Aleksandra Debeljaka i velikog broja vernih sabranih oko Hrista ikonizovanog u Episkopu. Predstojatelj naše crkve u Nemačkoj, Vladika Grigorije, obratio se sabranom narodu nadahnutom arhipastirskom besedom u kojoj je tumačio perikopu iz Matejevog Jevanđelja „o zlim vinogradarima“. Naglašavajući mesijanski karakter ove Hristove pripovesti, a i ugledanje na poruku koju nam ona donosi za naš svakodnevni odnos prema Bogu i odnos jednih prema drugima, Vladika je prisutne očinski poučio da je „negovanje vinograda“ ustvari negovanje Gospoda i bližnjih u našim srcima.

Kroz slikovitost ove jevanđelske priče ogleda se naš život. Naša je odluka da li ćemo prepoznati Božije proroke i Samog Sina Njegovog koji nam svakodnevno dolazi ili ćemo biti „zli vinogradari“ ogrezli u sujeti i nemaru.

U svrhu negovanja sveštenog vinograda Crkve Božije dogodila se i ova poseta Njegovog Preosveštenstva parohiji dortmundskoj na radost članova parohijske zajednice u divnom vaskrsenjskom danu milosti Božije.

Za vrijeme Svete Liturgije pojao je parohijski hor „Dostojno jest“ prinevši tako Bogu plodove truda. Brojne porodice su donele svoj prilog u vidu posluženja koje je bilo izuzetno bogato. Nakon Božanstvene Liturgije, pazeći na mere predostrožnosti, prisutni su imali priliku da se posluže i druže unutar parohijskog doma i u parohijskoj porti. Veliku radosti svim vernima predstavlja dolazak Episkopa pa su ovu priliku iskoristili da od njega uzmu blagoslov i da sa njim porazgovaraju. Opšti je utisak da se u ovom danu milost Božija izlila na parohijski zajednicu koju Gospod neka umnoži molitvama Svetog apostola Luke, Svetog Petra Cetinjskog i svih svetih, amin.