ВИДЕО, ДОРТМУНД, ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Света архијерејска Литургија у Дортмунду

У недељу, 6. септембра 2020. године, у храму Светог апостола Луке у Дортмунду, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Немачке Господин Григорије уз саслужење протојереја-ставрофора Зорана Илића, протојереја Данила Дангубића, ђакона Александра Дебељака и великог броја верних сабраних око Христа иконизованог у Епископу. Предстојатељ наше цркве у Немачкој, Владика Григорије, обратио се сабраном народу надахнутом архипастирском беседом у којој је тумачио перикопу из Матејевог Јеванђеља „о злим виноградарима“. Наглашавајући месијански карактер ове Христове приповести, а и угледање на поруку коју нам она доноси за наш свакодневни однос према Богу и однос једних према другима, Владика је присутне очински поучио да је „неговање винограда“ уствари неговање Господа и ближњих у нашим срцима.

Кроз сликовитост ове јеванђелске приче огледа се наш живот. Наша је одлука да ли ћемо препознати Божије пророке и Самог Сина Његовог који нам свакодневно долази или ћемо бити „зли виноградари“ огрезли у сујети и немару.

У сврху неговања свештеног винограда Цркве Божије догодила се и ова посета Његовог Преосвештенства парохији дортмундској на радост чланова парохијске заједнице у дивном васкрсењском дану милости Божије.

За вријеме Свете Литургије појао је парохијски хор „Достојно јест“ приневши тако Богу плодове труда. Бројне породице су донеле свој прилог у виду послужења које је било изузетно богато. Након Божанствене Литургије, пазећи на мере предострожности, присутни су имали прилику да се послуже и друже унутар парохијског дома и у парохијској порти. Велику радости свим вернима представља долазак Епископа па су ову прилику искористили да од њега узму благослов и да са њим поразговарају. Општи је утисак да се у овом дану милост Божија излила на парохијски заједницу коју Господ нека умножи молитвама Светог апостола Луке, Светог Петра Цетињског и свих светих, амин.