МИНХЕН, МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Света архијерејска литургија у Минхену

Минхен, 21. октобар 2018.

У Недељу двадесет прву по Духовима, о спомену Светих отаца VII Васељенског сабора, Преподобне Пелагије и Преподобне Таисе, Светом архијерејском Литургијом у Минхену, у храму Св. Краља Јована Владимира, први пут након избора, началстовао је, Његово Преосвештенство, Епископ франкфуртски и све Немачке Г. Григорије. У Божанственом благодарењу Епископу Григорију саслуживали су пароси минхенски: протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, протојереј-ставрофор Милорад Јовановић, протојереј Предраг Гајић, протојереј Илија Ромић, протојереј Станко Ракић парох штутатгартски, јеромонах Стефан Југовић, те умировљени пароси протојереј-ставрофор Слободан Милуновић и протојереј-ставрофор Зоран Андрић, и ђакони Александар Секулић, Оливер Груловић и Младомир Милуновић. Током Литургије певали су чланови Црквеног хора под управом проф. Јелене Стојковић.

Владика је у својој беседи, пред препуним храмом верног народа између осталог рекао: – Шта је та плодна њива на коју пада семе Исусове речи? То је човеково срце, једино сигурно тло на коме ће, ако га се дотакне, семе речи Божје засигурно опстати и многи род донети. Семену речи Божје прети опасност да буде позобано од птица грабљивица споља, а и изнутра од нас самих. Наш задатак је да ова плодна њива не зарасте у трње и коров и тако сами спречимо да на њу падне семе речи Божје. Зато треба да искажемо огромно поштовање према дару који смо примили од Бога. Наше је да само искрено отворимо наша срца речи Божјој. Пророци су рекли да је Бог човеку дао срце како би могао да позна Бога. Свако човеково срце је рођено за добро и реч Божју. Потребно је своје срце ослободити од мржње, злобе и зависти, јер оно је створено за мир, љубав и доброту.

У току Литургије многи верници су приступили са вером и љубављу чаши са Телом и Крвљу Господњом и причестили се. Светој Архијерејској Литургиј присустовали су и гђа Снежана Миљанић генерални конзул и гђа Јелена Стојановић конзул генералног конзулата Републике Србије у Минхену.

После сусрета и разговора са народом, литругијско славље настављено је у црквеној сали трпезом љубави и пригодним програмом који су припремили у част доласка Епископа, ученици веронауке и допунске школе српског језика, те чланови КУД-а Свети Сава” и Соко из Минхена.