EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska liturgija u Petropavlovom manastiru

Evo, braćo i sestre, za nas nade! Evo Jevanđelja i blage vijesti, u kojima nam se otkriva nešto vaistinu spasonosno i čudesno: Ko nije vprotiv vas s vama je i Ko vas napoji čašom vode u ime moje , zato što ste Hristovi, zaista vam kažem: neće izgubiti platu svoju…
 
Ovim riječima, Episkop diseldorfski i njemački, Grigorije, obratio se Crkvi, sabranoj u Petropavlovom manastiru, otpočinjući svoju besjedu na četrdeset prvo Začalo Evanđelja po Marku.
 
O Spomenu Svetog Ignatija, Svetog Danila Humskog i Pećkog i Svetog Jovana Konštatskog, Episkopu Grigoriju sasluživali su sveštenici trebinjski i sutorinski, uz učešće Episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, sestrinstva Sveštene obitelji petropavlovske, sa igumanijom Pavlom, i vjernog naroda trebinjskog kraja. Govoreći o današnjim svetiteljima, Episkop Grigorije rekao je i: Oni su bili oruđe, koje se predalo u ruke Božije, i postali su sablje Duha Božijeg. Postali su nešto tako zdravo  i tako lijepo, da ih mi slavimo… I, slavimo ih zato da bismo se naučili iz te slave, i da bismo shvatili da i mi možemo da postanemo upravo takva Slava.
 
Čestitajući Slavu svim svečarima i prelomivši slavske hljebove, Episkop Grigorije otpustio je vjerne u miru.